Saltar al contenido

Ero: toiminta ja tyypit

29 de julio de 2021
Ero toiminta ja tyypit

Kun auto kulkee suorassa linjassa, kaikki sen pyörät pyörivät samalla nopeudella ja kulkevat saman matkan, mutta kun ohjauspyörää käännetään toiselle puolelle, ulkorenkaiden täytyy kääntyä nopeammin, jotta ne voivat kulkea enemmän etäisyyttä samaan aikaan kuin sisäpyörät, ja että tällä tavalla , ajoneuvon tarttuvuus ja käyttäytyminen ovat tasaisia.

Jos pyörät liittyisivät samaan akseliin, tämä olisi mahdotonta, koska molemmat puolet saavat saman voiman moottorilta. Sitten, ulkopuoli menettää pidon ja se aiheuttaisi ylimääräistä jännitystä ja jännitystä akselille, mikä vaikeuttaisi myös ajoneuvon ajamista.

Tasauspyörästön toiminnan perusperiaate.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi käytetään differentiaalia, joidenkin teorioiden mukaan kiinalaiset keksivät sen 3000 vuotta sitten, mutta että sitä sovellettiin ensimmäistä kertaa autoteollisuudessa vuonna 1930 ranskalaisen Onesiphore Pecqueurin ansiosta.

Tehtävä

Tasauspyörästön ansiosta pyörät voivat pyöriä eri nopeudella, vaikka ne saisivat moottorilta saman tehon. Tätä varten he käyttävät vaihteet kytketty toisiinsa jotka mahdollistavat tämän seikan, jos se on asennettu potkuriakselille: edessä, takana tai molemmilla akseleilla, jos ajoneuvossa on neliveto (vaikka keski-tasauspyörästön käyttö on myös yleistä).

Osat

Kotelo: kattaa ja suojaa loput komponentit, jotka se sisältää.

Kruunu: se vastaa vaihteiston pyörimisen muuttamisesta siten, että se on yhteensopiva pyörien kanssa. Tämä kierros tulee käyttöpyörän läpi.

Tässä videossa näet todellisen tasauspyörästön toiminnan.

Satelliittilaatikko: siinä on kruunun rakenteeseen hitsatut hammaspyörät, jotka pyörivät vapaasti ja välittävät pyörimisen laakereille.

Planeettarattaat: nämä hammaspyörät muodostavat differentiaalin viimeisen linkin ja vastaanottavat satelliittien liikkeen.

Laakerit: ne toimivat linkkinä tasauspyörästön ja pyörän välillä.

ominaisuudet

Liike saavuttaa tasauspyörästön vetoakselin kautta, joka sijaitsee vetoakselin päässä. Kruunu muuttaa pituussuuntaisen käännöksen poikittaiseksi jotta pyörät voivat liikkua.

Myöhemmin satelliittihammaspyörät mahdollistavat pyörien pyörimisen eri nopeuksilla, koska kun auto liikkuu toiselle puolelle kääntyä itsekseen. Kun auto ajaa suorassa linjassa, nämä hammaspyörät pysyvät staattisina omalla akselillaan.

Differentiaalityypit

Jos epätasainen maaperä tai huono pito aiheuttaa yhden pyörän pidon menetyksen, moottorin teho menee pyörälle, joka antaa vähiten vastustakun toinen seisoo paikallaan.

Tämän vaikutuksen välttämiseksi käytetään itselukittuvaa tasauspyörästöä, joka voi olla useita tyyppejä:

Torsen -tyyppi (vääntömomenttiherkkä): kierteinen lieriömäinen hammaspyörä ajaa ketjupyörää. Siinä on kruunu, rattaat, joissa on vinosti hampaat, jotka sopivat kierteisiin lieriömäisiin hammaspyöriin, muut vaakasuorat hammaspyörät ja jälleen kierteisemmät lieriömäiset hammaspyörät. Se on tehokkain, kun otetaan huomioon ajo -olosuhteet, koska se reagoi kunkin pyörän vastustuskyvyn mukaan, joko kiihdytyksessä tai jarrutuksessa.

Näin Torsen-tyyppinen tasauspyörästö toimii.

Rajoitettu luisto: joukko kytkimiä ohjaa ajoneuvon pitoa ja yhdistyy, kun he havaitsevat pidon menetyksen jossakin pyörässä tai tietyn nopeuseron.

Fergusonin tyyppi: kutsutaan myös viskoosiseksi vaikutukseksi, se toimii silikonia sisältävän öljyn ansiosta, joka sakeutuu kuumennettaessa kitkan seurauksena. Tällä tavalla se siirtää liikkeen paikallaan olevaan pyörään. Se on halpa ja kompakti järjestelmä, jota käytetään laajalti 4×4 -ajoneuvoissa

Haldex: monilevyisen kytkinjärjestelmän kautta se käyttää elektroniikkaa ja hydraulijärjestelmää. Tämä ohjaa jokaisen pyörän saavuttaman vääntömomentin määrää koko ajan.

Sähköinen: Se tunnistaa ABS- ja ESP -anturien kautta, pyöriikö jokin pyöristä liikaa, ja vähentää jarrun käyttöä. Se ei itse asiassa tee mitään muuta kuin jäljittelee levitysten toimintaa.

Oliko tästä viestistä apua?