Saltar al contenido

Mikä on quattro? Historia ja tyypit

4 de agosto de 2021
Mika on quattro Historia ja tyypit

Tämä autotermi viittaa Audin tunnusmerkille, mutta myös kulta -ajalle kilpailun maailmassa. Nelivetoinen quattro-nelivetojärjestelmä katkaisi tuotemerkin neljällä renkaalla urheilu- ja kauppa-areenalle 1980-luvulla, ja siitä lähtien se on panostanut voimakkaasti järjestelmän kehittämiseen, joka on edelleen tekninen vertailuarvo.

On totta, että Audi ei ollut merkki, joka keksi neliveto, eikä se ollut ensimmäinen, joka käytti tätä järjestelmää tuotantomallissa, mutta ei ole epäilystäkään siitä, että oli sen popularisoinnin edeltäjä ja hän saavutti jotain, mitä kukaan ei ollut uskaltanut tehdä aikaisemmin: sisällytti nelipyöräiset moottoritaidot sarja-ajoneuvoon, jolla oli selkeä tieluonne, kestävien ja raskaiden maastoajoneuvojen lisäksi, jotka ovat edelleen mielessämme määritelmän 4×4.

Nykyään neliveto on suhteellisen yleinen tavanomaisten maantieajoneuvojen markkinoilla, ja termi «quattro» edustaa Audi-brändin, yhden arvostetuimpien premium-merkkien, teknologista huippua.

«Quattron» historia

Vaikka Audin ensimmäinen nelivetoinen malli oli vuoden 1954 Munga, quattro syntyi todella monipuolinen sotilaskäyttöön nimeltään Volkswagen Iltis ja se valmistettiin 60 -luvun lopulla.

Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1977, aloitettiin Jörg Bensingerin, Walter Treserin ja Ferdinand Piechin (myöhemmin Volkswagenin presidentti ja Ferdinand Porschen pojanpoika, sukunimensä kantavan tuotemerkin pojanpoika) johtama kehitysprojekti, jonka ensimmäinen askel oli liitä Iltis 4×4 -järjestelmä Audi 80: een ensimmäinen sukupolvi.

1628094318 224 Mika on quattro Historia ja tyypit

Ensimmäiset lumella tehdyt testit olivat erittäin lupaavia, mutta molempien akselien yhteinen kääntöjärjestelmä ei kestänyt kuivissa olosuhteissa, joten Audin oli kehitettävä järjestelmä mainittujen akselien irrottamiseksi, joka oli kevyt ja tehokas, jotta se olisi elinkelpoinen urheiluautossa, kuten kolmen oven coupe, jonka brändi oli suunnitellut.

Voimansiirto -osaston johtaja Franz Tengler keksi ratkaisun tehdä vaihdelaatikon toisioakselista ontto, toimii keskimmäisenä tasauspyörästön kotelona. Tämä vuorostaan ​​jakoi vääntömomentin kullekin akselille ja ohitti etu -tasauspyörän yhdistäneen akselin mainitun onton toisiokäytön sisäpuolen läpi.

Kolme vuotta myöhemmin Ingolstadt-brändi esitteli Geneven autonäyttelyssä Audi Quattron, joka aloitti nelivetoisten ajoneuvojen sarjan, joka kattaa tällä hetkellä koko saksalaisen yrityksen valikoiman.

Quattro -tyypit

Audi käyttää ajoneuvovalikoimassaan neljää quattro -vetoa, ja se mukautuu siten kunkin mallin tarpeisiin:

quattro, jossa on itselukittuva tasauspyörästö

Tämä on järjestelmä pysyvä neliveto Jos yhden akselin pyörät menettävät otteensa ja on olemassa liukastumisvaara, moottorin vääntömomentti ohjataan automaattisesti vastakkaiselle akselille. Siten teho jakautuu lukituseron kautta, jossa on valikoiva pyörien pyörimissäätö.

Oletus, etuakseli saa 40% tehosta ja takana 60%, mutta järjestelmä voi siirtää 70% eteen ja 85% taakse. Kaiken tämän ansiosta pito paranee kiihdytettäessä ja tarttuvuus paranee.

Lisäksi Audi tarjoaa vaihtoehtona urheilullinen takatasauspyörästö, jonka päätehtävänä on vähentää aliohjautuvuutta käyrien sisäänkäynnillä. Tätä varten siinä on superpositioyksikkö, jossa on kaksi vaihteistoa kummallakin puolella, mikä takaa eri moottorin vääntömomentin kullekin taka -akselin pyörälle.

1628094318 447 Mika on quattro Historia ja tyypit

Lisäksi sähköhydraulinen kytkin aktivoi kytkimen ja ohjausyksikön laskee sopivimman moottorin vääntömomentin jakauman pyörillä riippuen tilanteesta ja tekijöistä, kuten ohjauskulmasta, sivukiihtyvyydestä tai nopeudesta. Hyvä esimerkki tästä on se, että kun kuljettaja kääntää pyörää tai kiihdyttää käyrää, tarkempi voima siirtyy ulompaan takapyörään.

Kaiken tämän seurauksena ajoneuvo kääntyy etupyörien kulman mukaisesti, minimoi aliohjautuvuus. Ero vasemman ja oikean pyörän välillä jakautuneessa vetovoimassa suosii parempaa suuntautumista, joten korjaavat liikkeet, jotka kuljettajan tulisi tehdä muuntyyppisissä ajoneuvoissa, tulevat käytännössä tarpeettomiksi. Tämä mahdollistaa tarkan hallinnan ja tasaisen ajon sekä paremman ketteryyden ja pidon.

Mallit, kuten Audi A4 allroad quattro tai SQ7, sisältävät tämän järjestelmän.

quattro huipputekniikalla

Tämä järjestelmä yhdistää neliveto kaksipyöräveto olosuhteista riippuen. Vetoakselissa on kaksi kytkintä, jotka on sijoitettu siten, että ne mahdollistavat vetoakselin irrottamisen kokonaan. Näiden kytkimien ja älykkään strategisen ohjaustoiminnon ansiosta järjestelmä pyrkii yhdistämään kaksipyörävedon edut tilanteissa, joissa neliveto ei ole tarpeen.

Tätä varten kytkimen tehtävänä on erottaa voimansiirtoakseli takapyöristä samalla kun a irrotin taka -akselin tasauspyörästöön. Tämä vähentää pääasiallista syytä taajuusmuuttajan menetyksiin. Voit esimerkiksi säästää polttoainetta ajamalla tasaisella nopeudella moottoritiellä suotuisissa sääolosuhteissa. Nelivetoon vaihtamiseksi kiinteää vetoakselia voidaan kiihdyttää vaadittuun nopeuteen kymmenes sekunnissa, ja molemmat kytkimet voidaan irrottaa uudelleen ilman, että kuljettaja koskaan havaitsee vaihdetta.

Quattro -järjestelmää mainostettiin tällä tavalla 1980 -luvulla.

Kaksipyörävetojärjestelmä riittää yleensä useimmille reitin osille. Näissä tapauksissa käyttäjä voit hyödyntää etuvetoa, joka on tehokkaampi. Nelipyörävetojärjestelmä tarjoaa kuitenkin paremman ajon dynamiikan eri tilanteissa: kaarrelle tullessa, suurella nopeudella, kiihdytettäessä, epäsuotuisissa sääolosuhteissa tai päällystämättömillä teillä.

Mallit, kuten Audi A5 Sportback ja A8, voivat sisältää tämän järjestelmän.

quattro hydraulisella monilevyisellä kytkimellä

Elektronisesti ohjattu hydraulinen monilevyinen kytkin on asennettu vetoakselin päähän ja saa tarvitsemansa tehon sähköpumpulta. Se on järjestelmä pysyvä neliveto joka pyrkii saavuttamaan suuntavakauden, suuremman dynaamisuuden ja erinomaisen ketteryyden kuin perinteiset.

Mallit, kuten Audi S3 tai TT, voivat sisältää tämän järjestelmän.

quattro, jossa hydraulinen monilevyinen kytkin R8: ssa

Audi R8 käyttää keskellä olevaa takamoottoria pitkittäisasennossa, joten neljän renkaan merkki on asettanut etusijalle vetoa mainitulla taka -akselilla. Normaaleissa olosuhteissa siis vain 15% tehosta saavuttaa etuakselin, vaikka olosuhteet sitä edellyttävät, etupyörät voivat saada jopa 30% samaa.

Taka -akselin lukituserot lisäävät R8: n dynaamisia ominaisuuksia ja jos yhden akselin pyörä alkaa menettää pidon, tämä järjestelmä hidastaa sitä saadakseen sen takaisin. Siksi Audi pyrkii tarjoamaan korkea pito jotka mahdollistavat kiihtymisen melkein luistamatta, parantavat dynaamista käyttäytymistä ja parantavat suuntavakautta.

Oliko tästä viestistä apua?