Saltar al contenido

Asiat, jotka sinun pitäisi tietää moottoripyörän haarukasta

4 de agosto de 2021
Asiat jotka sinun pitaisi tietaa moottoripyoran haarukasta

moottoripyörän haarukka Se on yksi tärkeimmistä osista käytön ja ajamisen kannalta. Viime kädessä se on jousitusjärjestelmä, jonka tehtävänä on minimoida tiellä tai tiellä havaitut epäsäännöllisyydet vaimentamalla isku.

Ilman tätä elementtiä pyörä pyörisi jatkuvasti ja olisi erittäin vaikea ajaa, koska se ei olisi enää kosketuksessa jalkakäytävään. Haarukka varmistaa, että näin ei tapahdu, mikä helpottaa ohjaamista kuljettajalle.

Haarukkatyypit

Moottoripyöräilyn historian aikana niitä on ollut lukuisia haarukkatyypit että insinöörit ovat suunnitelleet siten, että moottoripyörillä oli parempi suorituskyky ja että ne tarjosivat joka kerta huomattavia etuja.

Tällä hetkellä yleisin jousitusjärjestelmä on teleskooppinen haarukka, lähinnä siksi, että se on menetelmä, joka erottuu yksinkertaisuudestaan ​​ja erittäin tehokkaasta toiminnastaan. Tähän lisätään, että se ei ole kallista ja että se on huolto on helppoa. Ei siis ole yllättävää, että sitä käytetään kaikenlaisissa malleissa urheilupyöristä maastossa valmistettaviin.

Teleskooppiset haarukat

Tietenkin teleskooppien joukossa on myös erilaisia ​​menetelmiä, jotka mukautuvat yhteen tai toiseen käyttöön, riippuen koneen luonteesta.

  • Perinteinen teleskooppinen haarukka. Tässä tapauksessa tangot kiinnitetään ohjauspylväisiin, liukuvat pullojen sisään, jotka on kiinnitetty pyörään etuakselilla ja toimivat myös tukena jarrusatuloille.
  • Käänteinen teleskooppihaarukka. Asia on päinvastainen: tangot on kiinnitetty pyörään ja pullot ohjaukseen. Koska pullot ovat halkaisijaltaan suurempia kuin tangot, ne kiinnitettynä istuinkannattimiin lisäävät etuakselin jäykkyyttä ja sopivat selvästi urheilullisille moottoripyörille.

Kuinka haarukka toimii

Kuten olemme huomauttaneet, tässä jousitusjärjestelmässä on kaksi osaa, ulompi pullo ja sisäpalkki, joka liukuu toisen sisään.

Haarukan muodostavien putkien sisällä on jousi ja mäntä, jossa on reikiä. Nämä ovat kaikkein yksinkertaisimmat, vaikka löydät myös patruunan, edistyneemmän hydraulijärjestelmän, joka takaa vakaamman vasteen ja jousitusöljyn pisin kestävyys.

Ensimmäiset haarukat

Anekdootiksi on huomattava, että tämä jousitusjärjestelmä ei ole uusi -vaikka sitä on parannettu paljon ajan myötä -, koska ensimmäiset moottoripyörät, joissa oli hydrauliset iskunvaimentimien teleskooppiset haarukat, valmistettiin vuonna 1935. BMW R12 ja R17.

Aloittelija saattaa kysyä, onko niitä olemassa moottoripyörät ilman haarukoita että tyyny ja totuus on, että viime vuosisadalla on suunniteltu joitakin moottoripyöriä, joissa ei ollut tätä vaimennusjärjestelmää, mutta ne ovat jääneet anekdoottiin, eli ne ovat olleet malleja, jotka eivät ole tulleet eteenpäin.

Oliko tästä viestistä apua?