Saltar al contenido

Joten pysähdy, mene sisään ja ulos

29 de julio de 2021
paso

Olemme oikean käden kulmassa jarruttamassa ja alamme kallistua: jarrua käytettäessä nykyaikaisen moottoripyörän leveät renkaat luovat voimien «vääntömomentin», joka estää meitä «asettamasta» moottoripyörää. Renkaan kosketuspiste maahan ei ole ohjauslinjalla ja kun etujarru kytketään päälle, syntyy voima, joka pyrkii sulkemaan ohjauksen ja moottoripyörä avaa tiensä. Kun jarrutetaan kallistettaessa, kuljettajan on kohdistettava lisävoimaa ohjaustankoon «työntääkseen» moottoripyörää pidemmälle. Telemetrialla tarvittava voima oli jopa 25 kg! ohjaustangosta mitattuna.

Jarrutuksen ja sisäänpääsyn jälkeen vapautimme jarrut ja annoimme pyörän «juosta» huipulle. Tällä hetkellä eturenkaan vetovoimat ovat vähäiset, kun taas takana ne riippuvat nopeudesta: nopeudella 100 km / h ilman kiihdytystä vain noin 8 CV.

Koska renkaat eivät tue vetovoimia (eivät jarrutusta tai kiihdytystä), ne tukevat parempia sivuvoimia, jotka mahdollistavat suuret kaltevuudet. Jos ylitämme tai pito heikkenee yhtäkkiä, eturengas menettää otteen rajalla ensin. On tarpeen yrittää nopeuttaa hiukan mahdollisimman pian sen tyhjentämiseksi minimoimalla tämä vaihe ilman kaasua.

Heti kun olemme kulkeneet käyrän kärjen yli, meidän on alettava antaa kaasua varovasti: eturengas menettää tuen eikä tukemalla vetovoimia se ei menetä pitoa, kun taas nopeuden kasvaessa moottoripyörä pyrkii nostamaan ja avaa polku. Jos haluamme säilyttää liikeradan avautumatta ja jatkaa kiihtymistä, meidän on kohdistettava voimaa käyrän ulkopuolella olevaan ohjaustankoon, kuten tullessa sisään jarrut painettuna. Takarengas tukee vetovoimia: mitä enemmän kiihdytämme, sitä suurempia ne ovat, sitä vähemmän sivuttais pitoa meillä on ja sitä vähemmän kaltevuus kestää.

Oliko tästä viestistä apua?