Saltar al contenido

«Paniikki» jarrutus verrattuna optimaaliseen

12 de agosto de 2021

Testiradallamme valmistimme «poran» paniikkijarrutuksen testaamiseksi odottamattomassa hätätilanteessa, ja näihin jarrutuskokeisiin käytettiin Honda CBF 1000 (ilman C-ABS-järjestelmää). Saapuessaan moottoripyörällä nopeudella 100 km / h jotkut kartiot merkitsevät «vaihtelevan otteen» vyöhykkeen alkua, joka syntyy heittämällä soraa asfaltille: sinne pääset jarruttamalla, sinun on vapautettava jarru, jotta pyörä ei tukkeutuisi, ja kun olet ohittanut alueen, pysähdymme jälleen täydellä kaasulla. Katsotaan mitä telemetria kertoo …

Progressiivinen optimaalinen jarrutus

Jarrupiirin paine kasvaa tasaisesti haarukan uppoamisen aikana, ja samalla etupyörä pysyy tukevasti kiinni maassa, koska siihen kohdistuva kuormitus kasvaa painojen jakautumisen aikana. Jarrutuspaine kasvaa maksimiin ja pysyy siellä.

Kun haarukka on täysin puristettuna, etupyörän pieni pomppiminen alkaa näkyä paineen alla. Tämä aiheuttaa jonkin verran pidon menetystä, mutta pidämme silti jarrujen painetta ja pidätte hidastuksen lähes vakiona. Tällaisen jarrutuksen saavuttaminen vaatii harjoittelua, jotta opit tuntemaan eturenkaan rajan ja saamaan itseluottamusta olla vähentämättä vipuvoimaa pitäen ohjaustangosta tiukasti, jotta vältetään mahdolliset reaktiot näistä pienistä otteen menetyksistä. Tarvittaessa havaitsemme rajan selvästi.

Kova jarrutus

Kun saavut jarrutusalueelle tai kun odottamattomia esteitä ilmenee, ajaja käyttää erittäin suurta ja äkillistä, äkillistä jarrutusvoimaa. Jarrupiirin paine kasvaa paljon nopeammin kuin haarukka uppoaa ja etupään todellinen kuormitus kasvaa, joten etupyörä, jolla on sama pito kuin normaalisti ajettaessa, mutta johon kohdistuu voimakas jarrutusvoima, uhkaa lukkiutua ylös ja toimii jopa 50 prosentin luistolla.

Tämän ymmärtäessään ratsastaja vapauttaa jarrut putoamisen välttämiseksi ja puristaa vipua uudelleen voimakkaasti toistamalla prosessin useita kertoja. On ilmeistä, että jarrutusmatka on huomattavasti pidentynyt ja myös vaarallinen, koska se uhkaa odottamattomia tukoksia ja että jarrua huolestuttaessa ei voida pitää kiinni ohjaustangosta.

Lopeta

Vaikka jarruttaisimme voimakkaasti ja osuisimme kolaukseen, etujousitus ei koskaan «pysähdy», eli se ei puristu niin kokoon, että mekaaninen «törmäys» tapahtuu: sisäinen hydraulijärjestelmä estää tämän kosketuksen jopa yksinkertaisilla haarukoilla, pysäytin, joka toimii 10-15 mm aikaisemmin.

Se on kova pysähdys, mutta vähemmän kuin toinen, mikä voi aiheuttaa rikkoutumisen. Mutta jos haarukka on pehmeä, jarrutettaessa voimakkaasti ja lähestyttäessä kyseistä aluetta eturengas pyrkii tukkeutumaan tämän pysäytyksen vaikutuksesta.

Oliko tästä viestistä apua?