Saltar al contenido

Psykofarmaseuttiset lääkkeet ratissa: 1300 kuolemaa viimeisen vuosikymmenen aikana

21 de agosto de 2021
Psykofarmaseuttiset laakkeet ratissa 1300 kuolemaa viimeisen vuosikymmenen aikana

Jos joku menee lääkekaappiin, hän saattaa löytää laatikon, jossa on punainen kolmio ja auto painettu siihen. Se viittaa vaaraan: huumeet ovat niin pahoja ajoneuvojen kanssa, että viime vuosikymmenen aikana psykotrooppisten lääkkeiden käyttö oli läsnä lähes 50 000 onnettomuudessa, joissa oli uhreja. 1300 kuljettajaa kuoli.

Merkki (painettu 25% lääkkeistä) ei kiellä mitään, mutta kutsuu testaamaan. «Ajaminen: katso esite»sanoo kuvake, eivätkä kaikki autoilijat kiinnitä huomiota. Vuonna 2019 12% liikenneonnettomuudessa kuolleista autoilijoista oli positiivisia tämän tyyppisille huumeille, kertoo Fundación Línea Directan viimeisin raportti, joka ennustaa huonommat näkymät vuodelle 2021: 11% espanjalaisista myöntää käyttäneensä vaarallisempia lääkkeitä ajamiseen pandemian jälkeen.

Tutkimus, joka tehtiin yhteistyössä Espanjan liikennesäätiön (Fesvial) kanssa ja joka analysoi tietoja vuosilta 2010–2019, väittää, että huumeet eivät ole vihollinen tie turvallisuus niin kauan kuin niitä kulutetaan vastuullisesti «, mutta hän korostaa joitain niistä erityisen ristiriitaisiksi: anksiolyytit, masennuslääkkeet, psykoosilääkkeet, epilepsialääkkeet, unilääkkeet, migreenilääkkeet tai parkinionilääkkeet näkyvät vähemmän turvallista istua ratin takana.

Vain jos kolme ehtoa täyttyvät – ilmoita tutkimuksen tekijät – riski minimoidaan: ”Niin on lääkemääräys, että [el uso del medicamento] Se vastaa terapeuttiseen tarkoitukseen eikä sen kulutus vaikuta ajamiseen. ” Joka tapauksessa psykotrooppisten huumeiden esiintyminen vakavimmissa liikenneonnettomuuksissa «alkaa olla huolestuttavaa»: kolmen viime vuoden aikana näiden aineiden positiivisuus (tiellä kuolleiden autoilijoiden keskuudessa) on lisääntynyt 40%.

Tämäntyyppiset lääkkeet voivat aiheuttaa oireita, kuten uneliaisuutta, huimausta, näön hämärtymistä, levottomuutta, hermostuneisuutta tai väsymys, mutta raportin ei ole tarkoitus demonisoida niitä kuljettajia, jotka ottavat heidät. Näin Línea Directa -säätiön puheenjohtaja Mar Garre luokittelee sen: ”Sinun on oltava valpas, koska psykotrooppisten lääkkeiden läsnäolo Tappavia onnettomuuksia Se on kasvava ilmiö, mutta huumeet eivät ole syyllisiä onnettomuuksiin, vaan kuljettajan käyttäytymistä. Meidän on käytettävä lääkkeitä vain lääkärin määräyksestä, kunnioitettava annoksia ja vasta -aiheita, luettava pakkausseloste ja neuvoteltava kaikista kysymyksistä lääkärin tai apteekin kanssa. ”

Tämä seikka koskee myös jalankulkijoita, koska «joka viides jalankulkija, joka kuoli liikenneonnettomuudessa viimeisen vuosikymmenen aikana, oli onnettomuushetkellä psykotrooppisten huumeiden vaikutuksen alaisena».

Liikennesäännöt eivät estä ajamista lääkkeen ottamisen jälkeen, mutta autoilijaa voidaan rangaista lääkkeen viasta tietyissä olosuhteissa: onnettomuudessa tai holtiton ajaminen, lääkkeiden läsnäolo voidaan havaita verikokeella; Tässä tapauksessa kuljettajan on todistettava lääketieteellinen resepti tutkimuksen mukaan. Jos et tee niin, hallinnollinen rangaistus voi nousta 1000 euroon plus kuuden pisteen poistaminen kortilta.

Asiantuntijoiden huolenaiheena on tietämättömyys: lähes puolet kuljettajista (46%) ei tiedä, mitä ajoneuvo tarkoittaa. kuvake painettu pillerirasiaan huolimatta siitä, että pakkaus on sisällyttänyt sen «laatikkoonsa» vuodesta 2011 lähtien, kuten Espanjan lääkevirasto muistuttaa.

1629587244 412 Psykofarmaseuttiset laakkeet ratissa 1300 kuolemaa viimeisen vuosikymmenen aikana

Ja vielä pahempaa: kolme neljästä jättää huomiotta mahdollisen sivuvaikutukset heidän käyttämistään lääkkeistä. Siksi he eivät toisaalta yllätä vastuuttomuutta, jonka tutkimuksessa havaitaan: noin 4,5 miljoonaa kuljettajaa tunnustaa olleensa ratin takana «alkoholin ja huumeiden sekoittamisen jälkeen» ja kaksi miljoonaa «huumeiden ja huumeiden yhdistämisen jälkeen». Lisäksi yli miljoona autoilijaa myöntää jatkavansa kiertoa «tuntiessaan käyttämänsä lääkkeen vaikutuksia».

Syytä lääkäriä

Kun huumeiden väärinkäyttö ratin takana muuttuu rumaksi, monet kuljettajat syyttävät muita. Fundación Línea Directa y Fesvialin tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta väittää, että lääkäri ei ilmoita heille «koskaan tai melkein koskaan» lääkkeen vaikutuksista, prosenttiosuus on 76% apteekkien tapauksessa. Raportti sisältää kuitenkin myös tunnustuksen: yli puolet autoilijoista «eivät aina lue lehtistä». Tällä alalla miehet ovat huonompia kuin naiset sekä 35–44 -vuotiaat kuljettajat, ja onnettomuuksia on enemmän.

Oliko tästä viestistä apua?