Saltar al contenido

Tehokas ajo kuluttaa vähemmän

7 de agosto de 2021
conduccion eficiente gasolina

Perinteisesti bensiinin kulutuskysymys näytti kiinnostavan enemmän autoilijoita kuin moottoripyöräilijöitä, mutta kun bensiini on puolitoista euroa, se ei ole enää näin: ystävien kesken tai foorumeilla keskustelu kulutuksestasi on yleistä moottoripyörä tai kuinka monta kilometriä säiliöön mahtuu … ja kuinka parantaa kaikkea.

Voin kertoa teille, että ihmeitä ei ole, mutta kerron myös, että kun näette kuinka useimmat ihmiset ajavat moottoripyöräänsä päivittäin, joidenkin toimivien temppujen (koska niitä on hyödyllisiä) käyttäminen voi helposti säästää jopa 20 prosenttia kulutuksessa Sano, että joka viides talletus saat yhden ilmaisen … Onko mielenkiintoista, eikö?

Varmasti tiedät tai olet kuullut joitakin temppuja, joita näemme: paineiden pitäminen alhaisina ei ole pelkästään turvallisuusriski moottoripyörällä, vaan se lisää myös kulutusta, ja likainen ilmansuodatin nostaa myös bensiinin hinnan.

Joka tapauksessa yhden asian on oltava selvä: kuljettaja on pomo, kuten nopean tai turvallisemman tien suhteen.

On olemassa moottoripyöriä, jotka kuluttavat enemmän kuin toiset, se on selvää, mutta ero ei ole siinä, mitä ajat, vaan siinä, miten ajat. Sama moottoripyörä samassa kokoonpanotilassa voi kaksinkertaistaa kulutuksen riippuen siitä, kuka ja erityisesti-miten käytät sitä, täsmälleen samalla tavalla kuin takarengas voi kestää kaksi tai kaksi kertaa oikean rannepuolen mukaan. .

Tämän artikkelin lopussa sinulla on laatikko, jossa on minun T-max-koteloni, joka osoittaa, että mekaanikot vaikuttavat, mutta paljon vähemmän kuin ajaminen: erittäin «säästävä» kokoonpano (jopa köyhdyttävä enemmän kuin kohtuullinen seos injektiossa) «gastoneen» ero on noin 10 prosenttia, mutta ajaminen muuttaa tätä jopa 20 prosenttia tai enemmän.

Kyllä, se on kiihdyttimen voima, kohteletko sitä varovasti tai karkeasti, avaatko sen juuri tarpeeksi ja tarpeellisesti tai perusteellisesti epäröimättä.

Jos olet ollut onnekas vapauttamaan useita moottoripyöriä, sinulla on varmasti hyvä muisto sen ensimmäisistä kilometreistä, kun se oli käynnissä ja käytit sitä täydellä kaasulla: se sujui tasaisesti ja näytti jo juoksevan paljon, antaen sinulle jotain ajatella «kuinka paljon se käy, kun se voi avata kaasun kokonaan» …

Kun kuvaus etenee tai päättyy ja avaat lisää kaasua, huomaat, että kyllä, se toimii enemmän, mutta ei niin paljon suhteessa. Se tunne «kuinka hyvin moottoripyöräni on täydellä kaasulla» on tärkeä toipua voidakseen kuluttaa vähän: sinun on löydettävä uudelleen, miten moottoripyöräsi voi, kun et vaadi täyskaasua sen kanssa, mutta käännä vain tarpeeksi ja välttämättä oikeaa rannetta.

Yritä laittaa nyrkkiin ja ananakseen valkoisella maalilla merkkejä, jotta näet, missä se on suljettu, missä se on kokonaan ja puoliksi, ja näet kuinka useimmissa moottoripyörissä ja joskus neljännes kaasusta riittää kävelemään erittäin ketterästi , itse asiassa se vie saman. Ja huomaat tietysti kuinka vähän käytät.

Vaikka kyse ei ole vain oikean kaasun avaamisesta, vaan myös tietämisestä liikennetilanteen ennakoimisesta ja sen hyödyntämisestä: joskus «ilman kiirettä» voit kiertää yhtä nopeasti ja paljon tehokkaammin, erityisesti kaupungissa tai kovassa liikenteessä.

Paras temppu tähän on aina katsoa eteenpäin, seuraavaan liikennevaloon tai risteykseen: jos emme pysty «yhdistämään» (joudumme pysähtymään, koska se on esimerkiksi punainen), lopeta kiihtyminen, koska se ei estä järki saapua aikaisemmin ja odottaa kauemmin; Ihanteellinen on päästä liikennevaloon kaasun ollessa katkaistu ja lähes nolla tunnissa.

Muuten, jos törmäät useampiin moottoripyöriin, jotka varmasti kiihdyttävät paljon ja jarruttavat sitten lujasti, näet, kuinka he epätoivoon joutuvat, jos osaat katsoa tarkasti seuraavaa liikennevaloa ja he näkevät sinun saapuvan hitaasti joka kerta. mutta aina heidän rinnallaan.

Ajatus on seuraava: jos kiihdyt paljon, sinun on jarrutettava paljon, olet poltanut bensiiniä, kuluttanut takarenkaan kiihdytykseen, kuluneet jarrupalat … ja tietysti kaikki se, mikä lämmittää planeettaa.

Siksi hybridiautot ovat niin hyviä kaupunkiliikenteessä (onko taksinkuljettajaa ilman Toyota Priusia?) Jatkuvilla pysähdyksillä ja käynnistyksillä, koska sähköisellä käyttövoimalla pysäyttäessäsi saat talteen suuren osan liikkeessä käytetystä energiasta, mikä on mahdotonta kun poltat bensiiniä liikkuaksesi ja poltat jarrut seisomaan

Myös tiellä on mahdollista ennakoida, varsinkin jos tiedät reitin, missä nopeat mutkat ovat, missä sulkeutuvat jne., Vaikka ero on paljon pienempi kuin kaupungissa.

Esimerkkinä autot, hybridit voittavat maanvyörymällä kaupungissa, mutta eivät tiellä, jossa moderni turbodiesel on vertaansa vailla.

Kun on kyse kilometrien keräämisestä, ajamisella on merkitystä, mutta vähemmän, ja moottoripyörä tulee peliin, sen kokoonpano ei vain siksi, että kaikki on hyvässä kunnossa (puhdas ilmansuodatin jne., Sinulla on siihen tarkoitettu laatikko), vaan koska sillä on hyvä aerodynaaminen muotoilu, koska emme ole rikkoneet sitä liian laajalla näytöllä tai joissain tapauksissa, ja myös lopullinen kehitys on tärkeä.

Lähes kaikki moottoripyörät ovat erittäin viritettyjä kehitykseen, eli suurimmalla nopeudella, jolla ne voivat saavuttaa suurimman vaihteensa, se yleensä säädetään niin, että moottori on lähellä suurinta nopeuttaan (missä se antaa suurimman tehon tai on sytytyskatkos) vinossa).

Ajatuksena on, että kehitys on «pitkä»: jätä toiseksi viimeinen vaihde (yleensä viides) tällä tavalla (asetettu suurimmalle nopeudelle), mutta jätä viimeinen «helpotukseksi», jolloin moottori voi kääntyä 1000 tai 2000 kierrosta hitaammin : Lähes kaikilla moottoripyörillä on riittävästi tehoa menettämättä suorituskykyä tällä tavalla (mutta vaihteita on käytettävä useammin, vähentäen sitä) ja kulutus laskee merkittävästi.

Kaikki eivät tietenkään salli sinun tehdä sitä: jos heillä on ketju, se on helppoa, muuten se on mahdotonta.

Vältä ilmaisia ​​kiihdytyksiä: jos olet yksi niistä, jotka jopa pistivät varjostasi … opi itsekuria ja vältä sitä. Jopa pienet kiihdytykset liikennevalossa pysähtyneet lisäävät kulutusta enemmän kuin näyttää.

Säädä tyhjäkäyntiä hyvin moottoripyörästäsi: on vielä monia moottoripyöriä, mukaan lukien ruiskutuspyörät, jotka mahdollistavat tämän säätämisen, ja hyvin toimiva moottori pystyy yleensä kääntymään noin 1100 r / min ilman pysähtymisvaaraa, kun monta kertaa ne jätetään säätymään jopa 1500 kierrosta ja lisää.

Älä anna kaasua, kun käynnistät moottorin ja kytkin: tällä tavalla moottori pyörii hieman vapaammin ja käynnistyy aikaisemmin, eikä yleensä ole tarpeellista kiihdyttää (se on hyödytöntä jätettä). Käytä vain rikastinta (jos se on manuaalinen), jos muuta vaihtoehtoa ei ole.

Nopea siirtyminen toiseksi Se vaihtaa käynnistyksen yhteydessä ja pyrkii pitämään moottorin alhaisilla kierroksilla korkeilla vaihteilla. Jos kaasuttimissa moottoripyörissä meidän on avattava paljon kaasua nopeuttaaksemme tiettynä ajankohtana, saattaa olla parempi vaihtaa alaspäin, jos joudutaan avaamaan vähemmän kaasua kuin pitämään pitkä vaihde paikallaan.

Katsokaa seuraavaa valoa tai ylitys: jos emme pysty «yhdistämään» (meidän on lopetettava), pysäytä kiihdytys, koska ei ole järkevää saapua aikaisemmin ja odottaa kauemmin. Jos kiihdyt paljon, sinun on jarrutettava paljon: olet poltanut bensiiniä, kulunut takarenkaan kiihdytyksen aikana, kuluneet jarrupalat … ja planeetta lämmennyt tietysti. Siksi hybridiautot ovat niin hyviä (onko olemassa taksinkuljettajaa ilman Toyota Priusia?) Koska sähkökäyttöisellä moottorilla pysäytettäessä palautat suuren osan liikkumiseen käytetystä energiasta.

Kun hidastat kun saavut liikennevaloon tai alamäkeen, älä kytke kytkintä tai käytä neutraalia: moottori ei käytä «mitään» (ruiskutus leikkaa bensiinin kokonaan), mutta tyhjäkäynnillä se kuluttaa (ruiskutus pitää tarvittavan määrän bensiiniä hidas liike).

Pidä huolta laitteistasi: Tiukka ja suljettu tekninen takki tarjoaa paljon vähemmän liikkuvuutta (aerodynamiikkaa) kuin löysä tai avoin tekstiili.

Hyvä temppu Laihtuminen (tai ei painon nousu) on vaaka sängyn juurella: punnitset joka päivä ja «hallitset itseäsi». Hyvä temppu kuluttaa vähemmän on mitata se: kun tankkaat polttoainetta, täytä aina säiliö ja aseta matkamittari, joten riittää, että jaatut litrat jaetaan kuviolla, joka tietää kulutuksen (esim. Esimerkiksi 12 litraa 240 km: ssä ovat 12/240 = 0,05, eli 5 litraa 100 km).

Moottoripyörä imee ilmaa ja se polttaa bensiiniä: jos ilmansuodatin on erittäin likainen, moottoripyörällä on ongelmia ilman imemisessä ja se alkaa käyttää enemmän bensiiniä kuin on tarpeen. Puhdista se usein (puhalla se sisältä ulos).

Asenna ilmansuodatin K&N -tyyppi (öljyssä kastettu puuvilla): käytä seuraavaa suodattimen vaihtoa asentaaksesi yksi näistä, se on investointi, koska se säilyttää vähemmän, suodattaa paremmin eikä ole kertakäyttöinen, vaan uudelleenkäytettävä (se pestään).

Paineet: moottoripyörässä on välttämätöntä käyttää niitä oikein, koska liian alhainen paine aiheuttaa kömpelyyttä, epävakautta ja tarkkuutta ja voi aiheuttaa putoamisen (mikä voi olla vakavaa, jos ei alhaisella nopeudella). Lisäksi alhaiset paineet lisäävät kulutusta merkittävästi, koska kitka kasvaa, jopa 10 prosenttia. Jos olet epävarma, esimerkiksi huoltoasemalla, jonka painemittariin emme luota, on parempi täyttää liikaa: saatamme menettää jonkin otteen liiallisen paisumisen vuoksi, mutta emme vakautta (ja alennamme hieman kulutusta).

Aerodynamiikka: Jotkut tuulilasin ajelehtosuojat parantavat vakiovarusteiden suojaa ja poistavat turbulenssin, mikä matkan aikana on paitsi mukavampaa myös auttaa venyttämään pysähdyksiä tankkausta varten. Jos moottoripyöräsi on säädettävissä, älä jätä sitä korkeimpaan asentoon: yritä alhaisimmasta paikasta, jossa ilma on jo ohjattu ilman turbulenssin aloittamista tai ilmanvastusta liikaa.

Varo jarruja vanhempien moottoripyörien levyt: joskus jarrusatulan männät tarttuvat, ne eivät palaa hyvin (karkaistut tiivisteet) ja tyynyt jarruttavat aina hieman. Tukkeutumisvaaran lisäksi (voi tapahtua), että jarrutettu moottoripyörä käyttää aina enemmän bensiiniä.

Tarttuminen: huonokuntoinen tai liian kireä ketju heikentää suorituskykyäsi ja lisää myös kulutusta jonkin verran. Ja on erittäin vaarallista kuljettaa sitä näin, koska jos se rikkoutuu, mitä tahansa voi tapahtua …

Kehitys: monet moottoripyörät pystyvät «siirtämään» kehitystä paljon pidempään kuin sarja. Ketju, jossa on yksi hammas (tai kruunu, jossa on kaksi tai kolme hammasta vähemmän, riippuen siitä, kumpi pyörä on helpoin), jättää meille täydellisen kuudenteen helpotukseen matkustaa vähemmän, eikä pidennä ensimmäistä niin paljon, että moottoripyörä ei ole enää ketterä käynnistettäessä. Joissakin tapauksissa (esim. Hyvin lyhyt ensimmäinen yksisylinterinen polku, joka tuskin astuu peltoon) voit mennä vielä pidemmälle ja pidentää sitä entisestään.

Parempi käyttää 98 -bensiiniä: EPÄTOSI
Hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta moottorit esitäytetään (puristus) polttaakseen 95 oktaanista bensiiniä ja sen käyttäminen korkeammalla laadulla on rahanhukkaa. Ja kyllä, olemme testanneet sitä useilla moottoripyörillä useita kertoja virtapankissa, aina samalla tuloksella: ei ole eroa.

Talletuksen tyhjentäminen säästää: EPÄTOSI
Mitä enemmän ilmaa on säiliössä, sitä enemmän haihtumista kärsimme. Moottoripyörillä on yleensä säiliö (kuuma) moottorin lähellä tai lähellä sitä, ja tämä lisää merkittävästi tätä haihtumista, mikä tekee tästä vaikutuksesta vieläkin havaittavamman kuin autossa. Jos tankkaat puoli säiliötä, höyrystyminen on vähäisempää ja saat enemmän irti maksamastasi bensiinistä.

Nopea tankkaus on parempi (vähemmän haihtumista): EPÄTOSI
Käytä aina pumpun pienintä nopeutta (vähemmän painetta): suuremmalla nopeudella, enemmän bensiinin haihtumista (ja roiskeita), sen hengittämisen lisäksi on enemmän häviöitä. Lisäksi annostelijoiden mittaustarkkuus ei ole 100% ja suuremmalla täyttönopeudella meillä on suhteellisesti suurempi virhe (meitä vastaan).

Aamulla tankkaus on parempi: TOSI
Järjestä päivittäiset kuljetuksesi niin, että voit tankata varhain aamulla: kylmän yön jälkeen bensiini on tiheämpää ja samalla tilavuudella lähdet lisää kiloa polttoainetta säiliöön. Toimittajat veloittavat mittaamalla: tilavuuden, ei painon mukaan.

Vältä tankkausta säiliöaluksen purkamisen yhteydessä: TOSI
Vaikka on olemassa useita suodatusjärjestelmiä, jotka välttävät epäpuhtauksia, on totta, että kun täytät huoltoasemien maanalaisia ​​säiliöitä säiliöaluksesta, on suurempi riski, että lika pääsee säiliöön.

Pitkillä vaihteilla käytät vähemmän: TOSI
Moottori kuluttaa tietyn määrän kutakin kampiakselin kierrosta kohden: jos samoilla metreillä ajetaan, moottori kääntyy vähemmän kierroksia, koska kehitystyö on pitkä (tai korkeampi vaihde on asennettu), se kuluttaa vähemmän ja näyttää paljon.

Oliko tästä viestistä apua?