Dacia Se on brändi, joka on tullut tunnetuksi kahden viime vuosikymmenen aikana useimmille kuolevaisille, mutta totuus on, että se on ollut aktiivinen paljon pidempään. Autoyhtiö syntyi nimenomaan 1960-luvun lopulla vuonna 1968kun he kokosivat ensimmäisen mallinsa, Dacia 1100:n.

Tuosta kuumasta elokuun päivästä ’68 tähän päivään, huhtikuuhun 2022, romanialainen merkki on valmistanut ei enempää eikä vähempää kuin 10 miljoonaa autoa. Se sanotaan pian, mutta se on valtava virstanpylväs yritykselle. Lisäksi Dacian kannalta positiivisin tästä kaikesta on se jatkaa kasvuaanvaikka emme tiedä kovin hyvin, kuinka se ehdottaa käytännössä pakollista sähköistystä tulevina vuosina.

Tehdäksemme nopean arvion, vuonna 1968 he laittoivat 1100:n myyntiin, mutta vasta vuotta myöhemmin onnistunut Dacia 1300, joka pysyi tuotannossa peräti 35 vuotta ja synnytti sedan-, perhe-, coupe- ja jopa kaupalliset korit. Se on yksi tunnetuimmista autoista Romanian kaduilla ja moottoriteillä.

Romanialaista tuotemerkkiä myydään tällä hetkellä 44 maassa, erityisesti Euroopassa ja Välimeren alueella.

Dacia Duster 10 miljoonaa

Tietysti kaikki muuttui kun Renault Group osti merkin vuonna 1999, mikä tekee Daciasta paljon kansainvälisemmän. Vuonna 2004 he julkaisivat onnistuneen ensimmäisen Logan, kasvattaa myyntiään ja saavuttaa mainetta kansallisten ulkopuolisilla markkinoilla. Niin paljon, että vuonna 2005 Dacia avasi tuotantolinjan Romanian ulkopuolella, Somacan tehtaan Casablancassa, Marokossa.

Myöhemmin tuli Sandero Y Siivoustakki, mikä pakotti brändin laajentamaan tuotantomahdollisuuksiaan edelleen. Tällä tavalla he avasivat vuonna 2012 tehtaan Tangerissa (Marokko), vuonna 2016 he avasivat toisen tehtaan Oraniin valmistaakseen autoja yksinomaan Algerian markkinoille ja vuonna 2020 he lanseerasivat ensimmäisen sähköautonsa, kevätjoka valmistetaan Shyianin tehtaalla Kiinassa.

Dacian valmistama 10 miljoonas yksikkö vastaa a Dacia Duster Extreme Grey Urban Miovenin tehtaalta Romaniasta. Näistä 10 miljoonasta yksiköstä 2,6 miljoonaa vastaa Sanderoa ja Sandero Stepwayta, joka on ollut yksityishenkilöille myydyin auto Euroopassa vuodesta 2017 lähtien. Dacia 1300:sta myytiin noin 2,3 miljoonaa kappaletta. Dusterin 2,1 miljoonan kappaleen ja Dacia Loganin ja Logan MCV:n 1,95 miljoonan kappaleen osalta.

Lähde – Dacia