Saltar al contenido

Kuinka ajan muutos vaikuttaa kuljettajiin (ja miten välttää ongelmia)

29 de julio de 2021
Kuinka ajan muutos vaikuttaa kuljettajiin ja miten valttaa ongelmia

Yhden tunnin unen vuoksi – Tänä iltana kolmella on taas kaksi – monet ihmiset viettävät päiviä ja jopa viikkoja rutiinien säätämiseen. Vedetään väsymys, uneliaisuus ja haluttomuus kunnes keho voittaa tuntivaihtelun, ja muutos vaikuttaa myös kuljettajiin.

Se, että aurinko nousee aikaisemmin ja laskee aikaisemmin, tarkoittaa yleensä enemmän tunteja ajoa yöllä. Käytämme enemmän auton valaistusta ja meidän on kiinnitettävä enemmän huomiota pyörään. Liikenteen pääosasto (DGT) Näkökyvyn heikkeneminen 20% yöllä ajettaessa, joka aiheuttaa muutoksia etäisyyksissä ja näkökentässämme.

Lepo: väsymys näkyy aikaisemmin

Biologisen kellon on sopeuduttava ajan muutokseen ja kunnes se väsymyksestä ja uneliaisuudesta tulee kaksi yleistä oirea. Molemmat eivät lyö sitä ajamisella, joten On aika noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ratissa onnettomuuksien välttämiseksi.

Uneliaisuuden tunteen poistamiseksi on parasta välttää lämpöä, mikä lisää unen tunnetta, varsinkin jos et ole levännyt tarpeeksi tai olet hyvin väsynyt päivän päätteeksi. Avaa ikkuna ja anna raikkaan ilman osua kasvoihisi, Tai älä ainakaan kytke lämpöä päälle.

Älä myöskään käytä väärin runsaasti aterioita -Ajaminen syömisen jälkeen on huono idea. ja kosteuta tarpeeksi, paremmin vedellä. Kahvi tai juoma jonkin kofeiinin kanssa voi auttaa sinua puhdistumaan, mutta älä käytä sitä väärin, koska sinusta tulee väsynyt hermostunut, mikä ei ole ratkaisu. Jos sinulla on pitkä matka edessäsi, kunnioittaa huolellisesti lepoaikoja: kahden tunnin välein.

Johtaa vähäinen valo – Tai yöllä, kuten monina talvipäivinä – lisää väsymyksen tunnetta: pysäytä ajoneuvo, jos havaitset oireita.

Pidä silmällä mielialaa

Ajanvaihdon jälkeen vähemmän auringonvaloa Se vaikuttaa myös mielialaan: on mitä tunnetaan nimellä kausiluonteinen mielialahäiriö. Syksyllä ja talvella päivät ovat kuuden ja kahdeksan tunnin välillä valoa, kun taas kesällä ne saavuttavat yksitoista. Lkylmän saapuminen hidastaa meitä Ja ajamisesta voi tulla urakka, ja samasta syystä huomion väheneminen on vaarassa.

Valot, nähdä ja tulla nähdyksi

Tästä lähtien kuljettajien on käytä auton valoja pidempään. Ajanmuutos on hyvä aika tarkistaa, että kaikki ajovalot toimivat oikein ja loistavat kunnolla. On myös tärkeää, että näet edelleen muita: säätää ajovalot hyvin, jotta ne eivät häikäise niille, jotka kiertävät vastakkaiseen suuntaan.

Risteyksen valaistus on pakollinen hämärän ja aamunkoiton välillä, mutta se voidaan pitää yhteydessä koko päivän. Lisäksi, jos sääolosuhteet eivät ole hyvät, kannattaa käyttää valoja oman ja muiden näkyvyyden parantamiseen.

Jos autossasi on päiväajovalot – Pakollinen uusille ajoneuvoille elokuusta 2012 lähtien Sinun on seurattava niitä risteyksissä, kun ne ovat pakollisia: Huomaa, että päiväajovalot toimivat vain edessä, joten takana olevat kuljettajat eivät näe ajoneuvoasi. Joka tapauksessa, DGT suosittelee pitämään lähivalot aina päällä: on tutkimuksia, jotka todistavat sen tekevän auttaa havaita auton 240 metrin päässä.

Neljä vinkkiä turvallisempaan ajamiseen

  • Kohtuullinen nopeus ja etäisyyden lisääminen. Vähemmän näkyvyyden, suuremman väsymyksen tunteen ja epäsuotuisten sääolosuhteiden vuoksi on tarpeen säätää liikenopeutta. Lisäksi on välttämätöntä pidentää turvaväliä edessämme olevan ajoneuvon kanssa jarruttaa tarvittaessa törmäämättä siihen.
  • Huomiota säähän. Sade, rakeet, lumi, tuuli, jää … Syksylle ja talvelle tyypilliset ilmakehän ilmiöt vaikuttavat ajamiseen. Jos näihin tilanteisiin lisätään vähän tai ei lainkaan luonnonvaloa, tilanne voi muuttua monimutkaiseksi.
  • Katso lisää peileistä. Yöajon aikana taustapeilin katseet ovat välttämättömiä turvallisuuden takaamiseksi. DGT suosittelee katsomaan 10 sekunnin välein ja seuraamaan kaikkea auton ympärillä. Lisäksi peilit on säädettävä oikein – sisustus mukaan lukien -, jotta ajoneuvon takavalot eivät häikäise meitä.
  • Puhdista kiteet. Uuden aikataulun myötä auringonlasku tulee aikaisin ja se saattaa yllättää meidät ajaessamme. Puhdista kiteet estää ärsyttäviä heijastuksia Ne syntyvät, kun aurinko alkaa kadota horisontin yli tai yöllä, kun toisen ajoneuvon ajovalojen valo pomppii tuulilasista. Varmista myös, että harjat ovat moitteettomassa kunnossa ja että pesunestesäiliö on täynnä.

Oliko tästä viestistä apua?