Saltar al contenido

Moottoripyörän akkulaturit

12 de agosto de 2021
article cargadores bateria moto

Lataa akku moottoripyörä tai auto on melko yksinkertainen: riittää, että syötetään sille lähde, joka pystyy antamaan sille virran noin kymmenesosan sen kapasiteetista, eli 10 Ah: n akulla se olisi 1 A tai 45 Ah: n akulla , sitten 4,5 A. Tällä tavalla ja noin 12 tunnin kuluttua akku latautuu täyteen, tätä kutsutaan a hidas lataus tai normaali ja on «käyttöikä», normaali latureilla noin 10 vuotta sitten.

Elektroniikka on mahdollistanut tämän prosessin optimoinnin ja modernit laturit noudata hieman erilaista prosessia: lataus alkaa vakiovirralla (joka voi olla kymmenesosa kapasiteetista, mutta on yleensä jopa viisi kertaa suurempi kuin tämä arvo) ja akun napojen jännitettä valvotaan, mikä kuorman vastaanottaessa lisääntymässä. Kun tämä jännite saavuttaa tietyn pisteen (välillä 14,1 – 14,6 V, riippuen akun tyypistä), laturi alkaa vähitellen pienentää latausvirtaa välttääkseen kynnyksen ylittymisen, jolloin vältetään akun vaurioituminen. Latauksen ensimmäinen vaihe tunnetaan nimellä «Jatkuva virta» ja toinen «Jatkuva jännite» (Laturissa tämä on joskus merkitty CC: ksi ja CV: ksi). Kun akkuun saapuva virta on jo hyvin alhainen (kynnys riippuu myös akun tyypistä ja laturista), olemme saavuttaneet 100% varauksen.

Siitä lähtien nykyaikaisia ​​latureita ei poisteta käytöstä, vaan ne siirtyvät a -tilaan «ylläpidon» kolmas vaihe: ne eivät lataa vaan tarkkailevat akun jännitettä, ja jos se laskee alle 13,5 V, käynnistävät latausprosessin hetkeksi uudelleen. Tämä pitää akun 100% ladattuna ja täydellisessä kunnossa, ja se on ihanteellinen paristoille, jotka kestävät pitkään ilman käyttöä, minkä vuoksi jotkut laturit kutsuvat prosessia suoraan «horrostilaksi».

On vielä toinen asia kuin a moderni laturi tai «älykäs» kykenee tekemään: kun akku on tyhjentynyt hyvin, kun sitä yritetään ladata, voi tapahtua kaksi asiaa. Ensinnäkin, laturi ei yksinkertaisesti käynnisty, koska jännite on niin alhainen, että se luulee, että olet liittänyt väärän akun. Toinen on se, että laturi aloittaa normaalin latauksen ja ottaa akun alhaisen jännitteen vuoksi liikaa alkuvirtaa siihen, mikä on hauraalla hetkellä sen syvän purkautumistilanteen vuoksi. Nykypäivän parhaat laturit välttävät molemmat «palautusprosessilla», joka käynnistyy havaitsemalla huonosti purkautunut akku tai huono sisäinen kemia.

Mikä moottoripyörälaturi kannattaa ostaa?

Moottoripyöräakkujen kapasiteetti on noin 7–12 Ah ja autojen akut ovat 45–75 Ah, aina 12 V: n kaikissa tapauksissa. Latauslaite, joka kestää 1 A (moottoripyörän akut) ja noin 4 A (autoja) välillä, palvelee meitä tänään ja 10 (ja 20 …) vuoden kuluttua kaikille moottoripyörille tai autoille, joita meillä on tai ostamme, joten että se on hyvä investointi, varsinkin jos moottoripyörä (tai auto) on käyttämättä pitkään aikaan ja meillä on tapa käyttää sitä (koska meillä on autotalli, jossa on pistoke tai jos irrotamme akun ja meillä on se kotona) ).

Valittavana on 19 eurosta, joka maksaa yhden (erittäin suositeltava) ja joka on saatavana ajoittain Lidl -kaupoista, ja jopa 50 tai 60 euroon, jotka maksavat markkinoiden parhaan. Toisaalta emme suosittele mitään «ei-älykästä» laturia, joka on edelleen myynnissä tai joka näkyy myynnissä muun muassa siksi, että se ei salli meidän «lepotilaan» akkua, joka jättää sen kytketyksi pitkällä aikavälillä, erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto nykyaikaisista .. Ole myös varovainen joidenkin «huolto» -laturien kanssa, joiden periaate on antaa hyvin pieni virta kompensoimaan pitkäaikainen purkaus: jos sinulla ei ole hallintaa, ne voivat olla pahempi lääke kuin tauti.

saatat pitää myös

Mitä akkujen lyhenteet tarkoittavat?

Temppuja moottoripyörän akkuun

Akut moottoripyörätyypeille

Oliko tästä viestistä apua?