Saltar al contenido

Moottoripyöräsi ja olet valmis

31 de julio de 2021
conduccion segura

Moottoripyörän ajaminen on tasapainokysymys: opimme sen, kun meitä opetetaan polkupyörällä ajamaan, kun olemme pieniä, mutta opimme juuri pitämään tasapainon liikkeellä.

Jos sinun pitäisi «selittää» kuinka ajaa polkupyörällä, se ei olisi helppoa, koska se on jotain, joka täytyy kokea. Ja kuitenkin, on selityksiä sille, miksi moottoripyörällä ajaessamme pidämme tasapainomme, miksi nojaamme kaarreajossa, miksi etupää romahtaa jarrutettaessa ja takaosa kiihdytettäessä jne. Näimme osan tästä viime viikolla, ensimmäisessä luvussa.

Ja tietysti on selityksiä, miksi on niitä, jotka pystyvät piirtämään käyrän nopeasti ja turvallisesti, ja ne, jotka jopa menevät hitaammin, tekevät siitä vähemmän turvallisen. Tai miksi saman riskialttiissa tilanteissa kokenut ratsastaja jarruttaa ajoissa ja kokematon ei.

Näemme kaikki nämä selitykset tässä sarjassa telemetrian korvaamattoman arvokkaan avun avulla useiden tunnollisten testien sarjassa, joka suoritetaan parhaiden testaajien kanssa: tämä ei ole mikään «ajokurssi», koska sen lisäksi, kuinka tarkastellaan miten ja miten voit parantaa ratsastustekniikoitasi, voimme nähdä käytännön esimerkkejä ja analysoida syitä moottoripyörän käyttäytymiseen.

Se olet sinä: pilotti. Ilman ratsastajaa moottoripyörä ei edes seiso kahdella pyörillään, ja moottoripyörä on enemmän tai vähemmän ketterä, nopea ja turvallinen kuljettajan liikkeistä ja määräyksistä riippuen. Moottoripyöräilyssä kilpailija voittaa tai häviää.

Ja niin on myös jokapäiväisessä elämässä, olitpa sitten jumissa juuttuneen kaupungin läpi tai ajaessasi turvallisella tiellä, ajamisen tehokkuus ja turvallisuus riippuvat täysin käyttäytymisestäsi ja asenteestasi ohjaustangossa. Mutta selkeiden ideoiden lisäksi moottoripyörällä ajaminen on jotain hyvin «fyysistä», mikä vaatii jonkin verran voimaa.

Joten ensimmäiset kysymykset ennen kuin alat puhua ajamisesta, ovat… Oletko kunnossa? Näetkö hyvin? Seuraava askel on varustaa itsesi hyvin …

Aloitetaan tietysti pään kanssa kypärä ja suosittelemme, että aina kokokasvoilla, ainoilla, jotka todella suojaavat hyvin.

Ennen kuin laitat kypärän päällesi, voi olla hyvä idea pukeutua päähän korvatulpat. Sinun ei tarvitse ajaa ilmaisella MotoGP -pakokaasulla käyttääksesi niitä, pitkillä matkoilla jotkut korvatulpat voivat vaikuttaa merkittävästi mukavuuteen ja pitää sinut paremmin yllä pitoisuutta minimoimalla ilman melun aiheuttaman uupumuksen, eikä sillä ole merkitystä monien satojen eurojen kypärä ja viimeinen erä.

Kokeile useita eri korvatulppia, kunnes löydät itsellesi sopivimmat (kukin korva on erilainen), mutta suosikkimme ovat hieman kartiomainen pehmeä vaahto, jossa on pyöristetty kärki (3M). Aluksi hämmästyt kuuroutumisen tunteesta, mutta totut siihen nopeasti ja arvostat heidän edustamansa mukavuuden suurta etua menettämättä huomiota ympärilläsi olevaan liikenteeseen.

Nyt näkymä: Kyse ei ole vain «näkemisestä hyvin» … Antaako kypäräsi sinulle hyvän näkökentän? Monet kypärät rajoittavat näkyvyyttä yläosassa, ja ratsastusasento monissa urheilukengissä pakottaa sinut taivuttamaan niskaasi paljon nähdäksesi kauas.

Tämä kova on täydellinen resepti väsymykseen ja viittausten menettämiseen, huonon piirtämisen aloittamiseen ja vaikeuksiin nopeasti linkitettyjen kulmien kanssa. On helppo temppu: aseta enintään 1 senttimetrin kuminauha kypärän vuoren sisäpuolelle, jossa otsa lepää, jotta se pysyy hieman koholla eikä «putoa», kun ajat erityisesti urheilupyörää, kattaa sen, mitä sinun pitäisi nähdä etäisyydellä.

Päämme ovat paikoillaan, jatketaan kädet: tietysti moottoripyörällä on aina käytettävä käsineitä, vaikka kulkisi nurkan takana ja vaikka se ei olisi lain mukaan pakollista. Käsineet estävät sinua saamasta käsiäsi, ne suojaavat sinua esineiltä tai hyönteisiltä, ​​jotka voivat vahingoittaa sinua (onko sinulle koskaan annettu suuri kimalainen tai kivi? Et tiedä kuinka se sattuu …) käytä tarvittavaa voimaa ajon aikana.

Mutta kaikki käsineet eivät ole samanlaisia: liian suuret tai vanhat tai pehmustetut käsineet estävät sormien liikkeitä ja jarruttavat reaktionopeuttasi, esimerkiksi silloin, kun sinun on siirryttävä täydeltä kaasulta «kovaan jarrutukseen» sekunnin murto -osassa. Tässä tilanteessa hyvin istuva, joustava ja rypytön käsine on kullan arvoinen (joskus myös sen hinta on kultaa …). Testeissämme, radalla tai luisteluissa kartioiden välillä emme koskaan käytä mitään muuta kuin tiukkoja kilpailukäsineitä, joissa on esikaarevat sormet.

Ja saavuimme pyörät, yksi yleisimmistä huolimattomien ongelmien lähteistä. On harvinaista, että ilmaa ei pääse vanteen läpi renkaan kireyden puutteen tai joidenkin huokosten tai itse venttiilin vuoksi …

Kuka tarkistaa rengaspaineet joka viikko? Päädymme aina painemittarista toiseen päivään, ja vähitellen käytämme pyörää pienemmillä ja vähemmän turvallisilla paineilla. Näemme sen yksityiskohtaisesti myöhemmin, mutta aivan kuten ylipaine merkitsee vain hieman pienempää pitoa ja vähemmän mukavuutta, matalat paineet ovat hyvin havaittavissa ja erittäin negatiivisia käyttäytymisessä.

Renkaan voimakas muodonmuutos lisää merkittävästi ohjaustankoon tarvittavaa voimaa moottoripyörän kääntämiseksi ja sen liikeradan pitämiseksi, viivan tarkkuus heikkenee ja kuluminen lisääntyy. Esimerkki testistä, jonka teimme Honda CBF600: lla, alentaen painetta 2,5: stä 1,8: telemetria paljasti, että ohjaustankoon tarvittava voima pyörän kääntämiseksi kasvoi 50 prosenttia!

Käytetystä voimasta huolimatta enimmäisnopeus liuskan kartioiden välillä, jossa eturenkaan on kestettävä voimakkaita kääntymis- ja sivuvoimia, laski 50: stä 46 km / h: een. Lisäksi vakautta kaarreajossa rajoitti takaosa, joka pomppasi alemman ilmanpaineen «löysästi» pitämän rungon rytmisen muodonmuutoksen vuoksi, jolloin ohjaus tuntui pehmeältä. Katastrofi, tule, ja varmasti on moottoripyöriä, jotka kiertävät vielä pahemmalla paineella …

 • Etuosan esijännitys:
  Se merkitsee pyörän geometriaa, ketteryyttä ja vakautta.
 • Majakan korkeus:
  On tärkeää, että näemme hyvin ja että muut näkevät meidät häikäisemättä.
 • Jarrut:
  Levyt hyvässä kunnossa, tyynyt aina yli puolet käytettyjä ja tuoretta nestettä
 • Paineet:
  Moottoripyörät menettävät vakautensa helposti alhaisissa paineissa – tarkista ne.
 • Kypärä ja käsineet:
  Yksi on lain edellyttämä, muiden pitäisi olla: älä koskaan aja moottoripyörällä ilman niitä. Kypärä, kiinteä.
 • Takki:
  Näkyvä väriltään, lämmin, suojaava ja mahdollistaa liikkumisen.
 • Valojen tila:
  Tarkista, että takavalot ja merkkivalot toimivat päivittäin!
 • Taka -esijännitys:
  Säädä se painosi mukaan etsimällä turvallinen pohja maahan.
 • Mekaniikka valmiina:
  Pulaan jääminen voi olla erittäin vaarallista – huolla moottori kunnolla. Katso öljymäärä!
 • Vivut:
  Jos emme voi käyttää takajarrua ja vaihteita kunnolla, meillä on ongelmia odottamattoman tapahtuman sattuessa.
 • Saappaat:
  Käytä suojajalkineita aina kun mahdollista. Saappaiden avulla voit ajaa vahingoittamatta muita jalkineita ja suojata nilkojasi ja jalkojasi.

Oliko tästä viestistä apua?