Mitä tahansa varten, ja erityisesti mekaniikka-alalla, on aina kysymys siitä, kuinka paljon ruuvia kiristetään. Loppujen lopuksi niitä on monia epäilyksiä ruuvien kiristysmomentistajoka määrää suurelta osin kokoonpanon laadun.

ei kiristä tarpeeksi se voi tarkoittaa, että elementti, johon se on kiinnitetty, tärisee, voi irrota ja jopa turvallisuusongelmia, jos se kuuluu johonkin jarrujärjestelmistä, pyörään jne. Toisaalta, kiristä sitä liikaa Se voi myös olla toinen suuri ongelma, koska kierre voi vaurioitua ja jota on joissain osissa vaikea korjata tai korjata.

*Vääntömomentilla, kun viitataan vääntövoimaan, tarkoitetaan voimasta johdettua suuruutta ja se määritellään voimaksi, joka kohdistetaan kappaleeseen etäisyydellä, joka on kohtisuorassa akseliin nähden siten, että siinä syntyy kierto akselin ympäri.

Kuinka tietää ruuvin kiristysmomentti

En antanut hänelle aiemmin vääntömomentin merkitystä joka kiinnitettiin ruuveihin, joten he jättivät sen käyttäjän käsiin. Sen varmistaminen, että yhteys tehdään luotettavasti ja turvallisesti, on kuitenkin nykyään lähes velvollisuus. Lähes kaikilla ajoneuvojen kokoonpanolinjoilla on järjestelmät, joilla mitataan ruuvien kiristysmomentti pyörien, moottorin jne. asennuksen yhteydessä joko kuljettajien käsityökaluissa tai automaattiroboteissa.

Esimerkiksi F1:ssä mekaanikkojen pyörien vaihdoissa käyttämissä työkaluissa on momentinsäätöjärjestelmä, joka on kiinnitetty mutteriin.

Jos olet tekemisissä järjestelmän kanssa, joka ei ole liian vanha, sinun pitäisi katso valmistajan teknisiä tietoja tai oppaitaja jopa ottaa häneen yhteyttä tarvittaessa. Näin saat tietoa mallissasi käytettyjen ruuvien kiristysmomenteista.

Jos harkitset ajoneuvosi moottorin korjaamista tai pyörän vaihtoa ilman sitä epävarmuuden tunnetta, kun teet sen, mietitkö, kiristetäänkö se vai ei, sinun tulee kysyä itseltäsi kuinka tietää parin ruuvin kiristys. Tämä riippuu erityistapauksia lukuun ottamatta kahdesta tekijästä:

  • Käytetyn ruuvin tyyppi
  • materiaali/sovellus

Lisäksi mekaanisten järjestelmien valmistajat ilmoittavat yleensä myös ruuvien kiristysmomentin oppaita tai oppaitajossa on huoltosuosituksia.

Yleisiä tapauksia varten on olemassa muita yleisempiä taulukoita. ja laitteet kuten momenttiavaimet tai momenttiavaimet jolla käytetty vääntömomentti voidaan määrittää.

Tuotteita ei löytynyt.

Siteeratussa vääntömomenttitaulukot ruuveille, kussakin tapauksessa käytettävät vääntömomenttiarvot näytetään yleensä riippuen ruuvin halkaisijasta, käytetyn kierteen tyypistä, materiaalista, josta kierre tai ruuvi on valmistettu, ja sen kitkakertoimesta. Yleensä siihen liittyy myös ruuviin syntyvä esijännitys kiristysmomentista riippuen.

Siksi sinun on käytettävä näitä taulukoita ottaa huomioon kaikki nämä tiedot, ja ole myös varovainen, kun otat huomioon vääntömomentin mittaustyökalujen mahdollisen toleranssin tai virhemarginaalin. Vaikka se näyttää vaivalloiselta, sinun tulee ottaa huomioon myös parametrit, jotka voivat korjata taulukon arvon, kuten:

  • Ruuvin käyttölämpötila.
  • Kierteen halkaisija.
  • kitkakerroin.
  • Ruuvin tyyppi (tähti, litteä, kuusikulmainen, kuusiokolo jne.) ja kierre (jako…).
  • Ruuvien materiaali.
  • Käyttämäsi momenttiavaimen toleranssi.

Vääntömomenttimittarit

Mitä tulee ruuvin kiristysmomentin metriin, se mitataan voimayksiköinä etäisyysyksikköä kohti. On olemassa useita muotoja, joista yksi on eurooppalainen ja vastaa mittayksiköiden SI:tä, jotka ovat newtonia metriä kohti (N m). On olemassa myös keisarilliseen järjestelmään perustuva järjestelmä, jota yleensä käytetään Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdysvalloissa, kuten tuumaa paunaa kohti (In·Lbs).

varten laskea itse minkä tahansa ruuvin suurimman vääntömomentin, voit soveltaa seuraavaa matemaattinen kaava:

T = K D P

Tässä tapauksessa T olisi vääntömomentti mitattuna puntaa tuumaa kohti. Kun K on pultin kitkakerroin, D on pultin halkaisija tuumina ja P on pultin vetokuormitus nauloissa.

Ruuvien vääntömomenttitaulukko

olla olemassa lukuisia tauluja verkon avulla määrittääksesi verkosta löytyvien ja ladattavien ruuvien kiristysmomentin. Esimerkiksi:

Lataa mallitaulukko

Esimerkkejä kiristysmomentista

Moottorin diagnoosi voidaan tehdä yhdistämällä ohjausyksikköön

Katsotaan lopuksi esimerkkejä pulttien kiristysmomenteista joissakin ajoneuvon kuljettajan arkipäivän paikoissa, kuten sylinterinkannen moottorilohkon avautuessa, renkaissa, kun niissä on puhkeaminen tai ne on vaihdettava kulumisen vuoksi jne.

Butt

Ruuviin kohdistettava voima moottorin sylinterinkansi ajoneuvon tai pultin kiristysmomentti voi vaihdella moottorityypin ja valmistajan mukaan. Siksi sinun tulee aina katsoa ajoneuvosi huoltokäsikirjaa.

auton pyörät

Sylinterinkannen lisäksi on tärkeää valvoa myös pultin kiristysmomenttia milloin pyörän vaihtaminenjotta se asennetaan turvallisesti ja vältytään vaurioilta, jos menet liian pitkälle.