Ajoneuvoissa yleensä on valoanturit erilaisiin sovelluksiin. Niiden ansiosta tiettyjä toimintoja voidaan kehittää automaattisesti. Lisäksi antureista yleensä on tullut yhä tärkeämpiä uusissa sähkö- ja autonomisissa ajoneuvoissa. Siksi aiomme omistaa tämän artikkelin selventääksemme, mitä valoanturi on, selittämällä sen perustoiminnot, ajoneuvon paikat, joista se löytyy, ja sen toiminnot sekä olemassa olevien valoanturien tyypit.

Mikä on valoanturi

valon anturi

An valon anturi Se on laite, joka pystyy vangitsemaan valoenergiaa, kuten fotoneja, ja muuttamaan sen enemmän tai vähemmän voimakkaaksi sähköpulssiksi. Tällä tavalla voit tallentaa ja mitata valaistuksen muutoksia paikassa. Niiden ansiosta he voivat havaita nämä valon vaihtelut ilman minkäänlaista kosketusta suorittaakseen toiminnon niiden mukaisesti. Ne ovat kiinteitä, ne hyväksyvät kaikenlaisia ​​valoja, ne havaitsevat pitkiä matkoja, ne ovat joustavia monenlaisiin toimiin, ne ovat erittäin halpoja, kevyitä ja kooltaan pieniä, joten ne voidaan sijoittaa melkein minne tahansa. Niiden kulutus on myös alhainen, ja niitä on helppo käyttää ja ohjelmoida saadaksesi niistä mitä haluat.

Miten valoanturi toimii?

LDR valoanturit

Hänen periaatteensa toiminta on perus, perustuu valosähköiseen vaikutukseen, kuten jotkin aurinkopaneelit, ja kun energia tai fotonit törmäävät tiettyihin koostumuksensa metalleihin, elektronit hyppäävät tuottaen sähkövirran. Nämä sähköpulssit voivat kulkea muihin laitteisiin, kuten MCU-siruun tai ohjaimeen, tulkittavaksi ja mitattavaksi eri sovelluksissa:

 • Havaitse poissaolo tai valon vähäisyys, jotta auton valot syttyvät automaattisesti.
 • Estääksesi ajoneuvon sisävalon syttymisen päivän aikana ja säästääksesi akkua.
 • Näkyvyysolosuhteiden määrittäminen ja turvallisuusvaroitusten luominen kuljettajalle.
 • Tunnistaa valot, jotka voivat häikäistä ja sovittaa ne niin, että ne häiritsevät kuljettajaa mahdollisimman vähän.
 • Jne.

Mistä löydämme valoantureita autossa

teho invertteri

On olemassa useita paikkoja, joissa ajoneuvo voi integroida valoantureita. Esimerkiksi, tässä on joitain paikkoja, joissa niitä voi olla tämän tyyppisiä antureita moderneimmissa automalleissa, koska vanhoissa elementeissä näitä elementtejä ei yleensä integroitu:

 • Asennettu tuulilasiin, sadeanturin viereen havaitsemaan näkyvyysolosuhteet.
 • Taustapeilin takana, juuri peilituen suojuksen ja etuikkunan välissä, jotta lasille putoava valo vangitsee.
 • Kojelaudassa lähellä tuulilasin reunaa kojelaudan tai integroitujen näyttöjen kirkkauden säätämiseksi.

Valoanturien tyypit

anturityypit

Tällä hetkellä niitä on monia valoanturien tyypit. Näkyvimpiä ja yleisimpiä, vaikkakaan kaikkia ei yleensä käytetä ajoneuvoissa, ovat:

 • Valodiodi: Kuten nimestä voi päätellä, se on puolijohdelaite, joka muuttaa sähköisiä ominaisuuksia valon osuessa siihen. Se on erittäin herkkä IR- tai infrapunavalolle, joten sillä voi olla erinomaisia ​​sovelluksia veren happea mittaavissa puettavissa laitteissa, lääketieteen alalla jne.
 • Aurinkosähköinen tai valosähköinen kenno: näitä kennoja ei voida käyttää ainoastaan ​​energian tuottamiseen, vaan myös valoenergian muuntamiseen sähköksi, eli nämä fotonit synnyttävät elektronisuihkun näissä antureissa. Tämä virta voidaan havaita ja mitata muilla laitteilla, ja siten mittauksia tehdään.
 • valotransistori: on toinen puolijohdelaite, joka toimii valoanturina. Käytetään laajasti autoissa ja mobiililaitteissa. Kun valo osuu pohjaristeykseen kulkemalla läpinäkyvän linssin läpi, tämän laitteen ominaisuudet muuttuvat. Tämä arkkitehtuuri tekee niistä erityisen herkkiä.
 • Valovastukset: se on toinen erittäin halpa ja laajalle levinnyt tyyppi valmistaja- tai tee-se-itse-maailmassa. Tämä on muuttuva vastus, mutta se vaihtelee sen vastaanottaman valoenergian mukaan. Eli kun fotonit osuvat siihen, sen sisäinen vastus muuttuu. Jos pystyt tallentamaan nämä muutokset, saat valoanturin. Toisaalta ne perustuvat kadmiumsulfidikennoihin, joka on alkuaine, jolla on erittäin korkea vastus.
 • CCD:t: Nämä anturit ovat monimutkaisia, integroituja siruun, ja niitä käytetään kuvien tai videoiden tallentamiseen kameroita varten. Tässä tapauksessa valoa ei kaapata jonkin toiminnon suorittamiseksi, mutta sillä otetaan kuvia.
 • CMOS: Se käyttää myös integroitua piiritekniikkaa, ja kuten CCD, sitä käytetään kameroissa. Nämä anturit ovat halvempia kuin CCD:t ja ovat kehittyneet tarpeeksi suorituskykyäkseen paremmin kuin CCD:t.

Valoanturin lisäksi on muistettava, että nykyisissä ajoneuvoissa on monia muita kaikenlaisia ​​antureita, kuten lämpötila-antureita, jotka mittaavat kierroslukua, kulutusta, painetta ja paljon muuta.