Olet varmasti kuullut useammin kuin kerran sana kauneus, ja sitä voidaan soveltaa lukuisiin ajoneuvoihin ja jopa muihin koneisiin ja laitteisiin. Ehkä sinulla on käsitys siitä, mitä se voi olla, tai ehkä sinulla ei ole aavistustakaan. Joka tapauksessa tässä artikkelissa voit oppia kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä osasta, joka on niin aliarvioitu ja samalla tärkeä.

Huolimatta siitä, mitä monet ajattelevat, näkemys Se ei ole vain esteettinen ongelma, siinä on paljon enemmän toimintoja ja moottoriurheilussa se voi tarkoittaa myös melko huomattavaa suorituskyvyn lisäystä. Kiitoksia, tai täsmennyksen takia, kisoja on voitettu ja hävitty…

Mikä on auton tai moottoripyörän vaippa

tasaus

sana verhoilu viittaa mihin tahansa ulkoiseen ihoon kaikenlaisia ​​ajoneuvoja, lentokoneista juniin, moottoripyörien ja autojen ja jopa joidenkin koneiden läpi kulkevia. Nämä kannet voidaan valmistaa monista eri materiaaleista, vaikka yleisimmät ovat yleensä duralumiini, titaani, lasikuitu, hiilikuitu, muovi tai teräs. Joissakin voi olla pintakäsittelyjä, kuten maalaus, galvanointi jne.

Suojusta ei pidä sekoittaa ajoneuvon alustaan. Esimerkiksi auton alusta on sen «luuranko», rakenne. Sen sijaan suojapeite olisi korirakennelmasi tai mukautettu kuori, joka on kyseisessä rungossa.

Mitä varten tasoitus on tarkoitettu?

mihin se on tarkoitettu ja mikä on suojaus

Jotkut ihmiset tunnistavat verhouksen johonkin esteettiseen, mutta se menee pidemmälle. Ajoneuvon suojakuori voi olla useita toimintoja:

 • Esteettinen: parantaa ulkonäköä ja piilottaa mekaanisia osia, rakenneosia, johdotuksia jne. Se voidaan nähdä myös ajoneuvon omistajan mukaiseksi räätälöimiseksi ja jopa tuotemerkkien sponsorointitarkoituksiin.
 • Turvallisuus: Se voi toimia myös turvaelementtinä, joka estää onnettomuuksia. Esimerkiksi kun moottoripyörän ketju on tasattu estämään sitä tarttumasta vaatteisiin tai vahingoittamasta henkilöä jollain tavalla tai ehkäisemään rasvatahroja, roiskeita jne. tai joidenkin teollisuuskoneiden suojukset, jotka estävät laita kätesi sisään käytön aikana jne. Täällä voit myös lisätä matkustajien suojan kiviltä, ​​hyönteisiltä, ​​pölyltä ja muilta esineiltä, ​​jotka voivat osua ajoneuvoon käytön aikana.
 • Suojaus: se voi toimia myös suojana sääilmiöitä (sade, tuuli, suora aurinko,…) vastaan ​​joitain herkkiä komponentteja, kuten moottoria, elektroniikkaa.
 • Mukavuus: Sama kuin edellinen kohta, mutta tarkoituksena on suojella itse matkustajia, kuljettaja mukaan lukien.
 • Aerodynamiikka: Niillä voi olla myös virtaviivaistettuja muotoja:
  • Luo vähemmän vastusta tai aerodynaamista vastusta, jolloin ajoneuvo saavuttaa suurempia huippunopeuksia tai kuluttaa vähemmän polttoainetta tai energiaa, koska sillä on vähemmän vastusta etenemistä. Lisäksi pintakäsittelyt voivat auttaa vähentämään kitkakerrointa ilman kanssa, mikä myös vähentää polttoaineen kulutusta.
  • Luo lisää vetovoimaa tai nostovoimaa. Tätä puolestaan ​​voidaan käyttää useilla tavoilla:
   • Tee ajoneuvosta enemmän pitoa kaarteissa ja voi siten saada nopeamman kaarreajon tai olla turvallisempi.
   • Saat veneen kellumaan syrjäyttämällä vettä ja jopa lentokoneen nousemaan siipien varjolla.
   • Kanavailma eri tarkoituksiin, joko moottorin, jarrulevyjen, joidenkin öljyjäähdyttimien, välijäähdyttimen, imuaukon jne. jäähdyttämiseen tai ilman tuomiseksi tiettyyn paikkaan johonkin muuhun tarkoitukseen. Esimerkiksi F1:n ponttonien ja ilmalaatikon suojus tai moottorin kannen katkaisu- tai jäähdytysaukot kuuman ilman poistamiseksi, kun se on täyttänyt tehtävänsä.

*Lentokoneen siivet ovat käänteisiä verrattuna maa-ajoneuvojen, kuten F1:n, siipeihin. Tarkoituksena on muuttaa ilman virtausnopeuden/paineen suhdetta (ne ovat kääntäen verrannollisia). Lentokoneen tapauksessa siiven yli kulkeva ilmavirtaus kiihtyy, mikä vähentää painetta, kun taas siiven alla oleva käyrä hidastaa virtausta ja lisää painetta. Siksi, kun paineen välillä on epätasapaino siiven ylä- ja alapuolella, kone päätyy nousuun. F1:ssä asia olisi päinvastoin, tavoitteena on hidastaa ylhäältä kulkevaa virtausta tuottaen lisää painetta alaspäin ja kiihdyttää alta kulkevaa virtausta. Näin on mahdollista säilyttää maksimaalinen tarttuvuus.

Auton matalat suojat

F1:n tasainen pohja

SONY DSC

Olet varmasti nähnyt joitain hajottimella varustetut ajoneuvot jonka ajoneuvon omistaja tai kuljettaja on asettanut heille esittelemään. Ja hän vakuuttaa, että koska hän on pukenut sen, hänellä on enemmän pitoa kaarteissa. Siinä vaiheessa katsot pohjaa ja huomaat, että siinä ei ole tasaista pohjaa tai tasaista pohjaa. Silloin ajattelet: «Toki, enemmän pitoa…» ja sitten huokaat ja estät itseäsi sanomasta, mitä todella ajattelet. Ja se on turhaa!

Jotta diffuusori toimisi ja synnyttää painevoimaa, auton pohja on tasattava. Näin syntyy tasainen pinta ilman suunnan esteitä ja muita moottorin ulkonevia elementtejä tai reikiä, jotka päätyvät synnyttämään turbulenssia ja rikkomaan laminaarivirtausta. Ja ilman tuota puhdasta virtausta diffuusori tekee hyvin vähän. Siksi on niin tärkeää, että lattia on tasainen, pohja on tasainen, jotta diffuusori saa aikaan vaikutuksensa.

Kilpa-autoissa on tasaiset lattiat tai pohjat, kuten F1:ssä, hyperautossa jne.

Tällä hetkellä joitakin premium-katuautoja Niissä on yleensä tasauspohja, kuten Audi, Porsche, Ferrari, McLaren jne. Syynä on se, että ne parantavat pitoa ja voivat parantaa Cx:ää jopa 10 % tai enemmän.

Mihin se voi vaikuttaa, jos vaippa vaihdetaan

hiilikuituauto

Muuttaa suojus moottoripyörän, auton tai minkä tahansa muun ajoneuvon kohdalla, voi tarkoittaa sekä myönteisiä että negatiivisia muutoksia, kaikki riippuu käyttämästäsi suojatyypistä ja tarkoituksesta. Esimerkiksi:

 • Kielteiset vaikutukset: Jos sinulla on MotoGP-tiimi ja käytät väärää suojusta, se voi johtaa huippunopeuden puutteeseen, korkeampaan kulutukseen ja jopa moottorin jäähdytysongelmiin. Ja se voi tehdä eron mestaruuden voittamisen tai sen häviämisen välillä. Katuauton tai katumoottoripyörän tapauksessa valmistajan pinnoitteen muuttamisella voi olla myös joitain haittoja, kuten suurempi vastus ja siten suuremmat kustannukset.
 • positiivisia vaikutuksia: jos saat sen oikein ja parannat suojusta, se voi johtaa päinvastaiseen, parantaa moottorin jäähdytystä, vähentää vastusta ja kulutusta jne. Sinulla on esimerkki perävaunuista, joiden ohjaamossa on sivuilla (ja myös ohjaamon päällä) eräänlaiset aerodynaamiset profiilit tai «korvat» juuri ennen perävaunua. Nämä levittävät ilmaa pois perävaunun sivuilta (ja ylhäältä), mikä vähentää vastusta ja säästää polttoainetta.

Ovatko ne positiivisia vai negatiivisia muutoksia, riippuu a kerroin nimeltä Cx. Tämä mittaa aerodynaamista tehokkuutta. Mitä pienempi Cx, sitä pienempi on ajoneuvon aerodynaaminen vastus, joten voit saada pienemmän kulutuksen ja nostaa huippunopeutta.

Varmasti monissa ajoneuvojen käsikirjoissa tai esitteissä olet huomannut, että teknisissä tiedoissa viitataan myös suojuksen tai päällirakenteen ja/tai maalin Cx:ään. Tämä arvo on esitetty viitaten kohtaan 1, ja monissa nykyisissä ajoneuvoissa on yleensä 0,25–0,40, kun 0,25 on tehokkaampi. Moottoripyörillä ja pakettiautoilla/kuorma-autoilla on yleensä suurempi Cx kuin henkilöautoilla niiden muodon ja koon vuoksi (kuorma-auton/pakettiauton tapauksessa).

Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, ​​että tällä Cx:llä ei ole katusektorilla liikaa merkitystä, ajoneuvojen valmistajat ovat yhä enemmän huolissaan tämän kertoimen alentamisesta, aivan kuten he tekevät kilpailun tai moottoriurheilun maailmassa. Syynä on se, että he voivat luoda tehokkaampia autoja ja pienemmällä kulutuksella jotain elintärkeää, kun sitä ei voida tehdä moottorin muutoksilla tai kun se riippuu akusta sähköautojen tapauksessa lisäämällä autonomiaa.