Saltar al contenido

Axis De Dion: mikä se on ja mitkä ovat sen ominaisuudet

30 de julio de 2021
Axis De Dion mika se on ja mitka ovat sen

Ajoneuvon tehokkuus ja mukavuus riippuvat suurelta osin valmistajan valitsemasta jousituksen tyypistä. Yksi suosituimmista, erityisesti 1970 -luvulle asti, on De Dion -akseli.

De Dion -akseli on eräänlainen riippuvainen jousitus, joka yhdistää joitakin jäykkien järjestelmien etuja itsenäisten jousitusten etuihin. Pohjimmiltaan se on a sarja nivellisiä akseleita tai laakereita, jotka on kiinnitetty tasauspyörästöön, yhdistettynä kaarevaan jäykkään akseliin joka yhdistää pyörät.

Ajoneuvon keskeyttämisen päätarkoitus on absorboi maaston epätasaisuudet ja välittää vähiten niitä saman asukkaille. Samalla tavalla sen on taattava renkaiden pysyvä kosketus pintaan, jolla se kiertää, piton tai pidon menettämisen välttämiseksi.

Se oli noin 80 vuoden ajan yksi tehokkaimmista järjestelmistä

Tämän saavuttamiseksi historian aikana on kehitetty useita jousitusjärjestelmiä, joista jokaisella on etunsa ja haittansa. De Dion -akseli on yksi niistä ja tavallaan yhdistää kaksi alun perin vastakkaista maailmaa.

Miten De Dion -akselin jousitus toimii?

Kreivi Jules-Albert de Dion hän oli ranskalaisen teollisuuden edelläkävijä ja myös poliitikko. Yksi hänen saavutuksistaan ​​oli De Dion-Boutonin auto- ja rautatieyrityksen perustaminen vuonna 1883 yhdessä George Boutonin kanssa, mikä johti De Dion -jousituksen kaltaisten laitteiden keksimiseen.

Tämän järjestelmän patentti rekisteröitiin maaliskuussa 1893, ja se oli noin 80 vuoden ajan yksi tehokkaimmista järjestelmistä. Mutta ennen kuin ymmärrämme sen toiminnan ja ominaisuudet, meidän on erotettava toisistaan kaksi vastakkaista käsitettä jotka liittyvät elementteihin, jotka muodostavat auton akselin tai käyttövaihteen:

Keskeytetty massa

Se on massojen summa kaikki elementit, jotka on ankkuroitu jäykillä järjestelmillä runkoon tai koriin. Tässä ryhmässä on elementtejä, kuten moottori, vaihteisto tai polttoainesäiliö.

Keskeytymätön massa

Se on kaikkien massojen summa elementit, jotka on liitetty runkoon tai runkoon joustavilla elementeillä. Tässä ryhmässä on pyörät, jousitus tai jarrut.

1627621049 856 Axis De Dion mika se on ja mitka ovat sen

Ajoneuvon kiertopinnan epätäydellisyyden seurauksena syntyy voimia, jotka ajoneuvon elastisten elementtien eli renkaiden tai jousitusten on absorboitava. Nämä syntyvät voimat ovat sitä suurempia mitä suurempi jousittamaton massa.Siksi ajoneuvon dynaamisen käyttäytymisen ja mukavuuden kannalta on erittäin hyödyllistä vähentää sitä mahdollisimman paljon.

Täällä De Dion -akseli tulee esiin. Riippumattomat suspensiot kehittyivät riittävästi vasta 1900 -luvun jälkipuoliskolla lähinnä niiden suurten kustannusten ja monimutkaisuuden vuoksi. Toinen vaihtoehto oli jäykkä akseli, joka oli halpa ja yksinkertainen., mutta myös tehotonta muun muassa siksi, että sillä on huomattava jousittamaton massa, koska siinä on oltava tasauspyörästön, akselin akselit tai jarrut.

De Dion -akseli on väliratkaisu, koska siinä on kaksi värähtelevää akselia akseliin, jotka on kiinnitetty tasauspyörästöön, sekä kaareva jäykkä akseli, joka yhdistää rullapyörän kaksi pyörää. Tuolla tavalla, jousittamatonta massaa voidaan vähentää, koska elementit, kuten tasauspyörästön tai jopa jarrut, voidaan kiinnittää suoraan runkoon.

De Dion -akselin edut

Viime vuosina De Dion -akseli on menettänyt asemansa erityyppisille riippumattomille jousille, jotka ovat tällä hetkellä paljon kehittyneempiä ja taloudellisempia konseptin ja valmistuksen suhteen. Joka tapauksessa se on edelleen järjestelmä, jossa on tiettyjä ajoneuvoja suosivia pisteitä:

  • Alemmat valmistuskustannukset kuin riippumaton jousitus.
  • Vähentää jousittamatonta massaa, koska tasauspyörästöt, jarrut ja muut elementit voidaan yhdistää kiinteästi runkoon.
  • Pyörän putoaminen tai kallistuminen pysyy vakiona myös pomppimisen, puristumisen tai keinumisen yhteydessä.
  • Mahdollistaa raidan leveyden vaihtelun teleskooppijärjestelmän kautta, jolloin vältetään liukuvien liitosten käyttö akselin akseleissa tai laakereissa.

De Dion -akselin haitat

Tällä järjestelmällä on tietysti myös haittoja, etenkin verrattuna nykyisiin itsenäisiin jousitusjärjestelmiin:

  • Korkeammat valmistuskustannukset kuin jäykkä akseli.
  • Alempi ajomukavuus ja dynaaminen suorituskyky kuin moderni itsenäinen jousitus, erityisesti epätasaisessa maastossa.
  • Pakollinen sisällyttää nivelet akselin kumpaankin päähän, jos teleskooppijärjestelmää ei käytetä.
  • Pakollinen sisältää elementtejä, jotka estävät juoksupyörän siirtymisen sivusuunnassa tai lehtijousien käytön, jos käytetään kierrejousia.
  • Jarrujen asennus tasauspyörästössä tai reaktion raidetankojen sisällyttämisessä pyörien ja jousituksen välistä vääntömomenttia vastaan ​​jarrutettaessa.

Oliko tästä viestistä apua?