Saltar al contenido

Jakelu: komponentit ja toiminta

29 de julio de 2021
Jakelu komponentit ja toiminta

Ajoneuvon polttomoottori Se koostuu lukuisista kappaleista, jotka on synkronoitava keskenään, jotta pyörät liikkuvat. Yksi tämän prosessin tärkeistä elementeistä on jakelujärjestelmä, joka vastaa moottorin eri osien liikkeen koordinoinnista.

Tehtävä

Pohjimmiltaan jakelujärjestelmä mahdollistaa imu- ja poistoventtiilien avaamisen ja sulkemisen. synkronisesti kampiakselin kanssa. Nopeuden kasvaessa kaikkien osien on kiihdytettävä vastaavasti, jotta moottori pystyy toimittamaan potentiaalinsa riittävästi kuljettajalle. Siellä jakelulla on keskeinen rooli.

Jakelujärjestelmä on joukko elementtejä, jotka ohjaavat polttoaineseoksen imuventtiiliä sylintereissä sekä pakoventtiiliä palamisjakson päätyttyä. Jotta tämä tehdään oikein, järjestelmän pitäisi avata imuventtiili hetkiä ennen kuin männän laskeutuminen alimmaiseen kuolleeseen kohtaan alkaa. Samalla tavalla, ja kun imu-, puristus- ja räjähdysvaiheet on suoritettu, pakoventtiilin on avauduttava hetkiä ennen kuin mäntä alkaa nousta kohti yläkuolokohtaa. Tällä tavalla prosessi on jatkuva ja yhtenäinen.

Osat, jotka muodostavat jakelun

Moottorin työaikojen säätämiseksi jakelujärjestelmä koostuu useista osista, jotka mahdollistavat synkronoidun prosessin loppuun saattamisen tehokkaasti.

Jakoketju tai hihna

Tätä elementtiä käyttää kampiakselin ketjupyörä ja se yhdistetään nokka -akselin hammaspyörään. On moottoreita, jotka käyttävät välipyörää, joka puolestaan ​​on koordinoitu toisen ketjun tai hihnan kautta nokka -akselin rattaille (imu + pakoputki). Siten kampiakseli ja nokka-akselit pyörivät samaan suuntaan.

1627561199 827 Jakelu komponentit ja toiminta

Useimmissa moottoreissa se ajaa myös Vesipumppu, sekä ruiskutus dieseliin. Siinä on kiristimet, jotka takaavat sen oikean kiinnityksen mainittuihin hammaspyöriin, jolloin ne voivat välittää kampiakselin tuottaman liikkeen.

  • Ketju ja jakohihna: kotijärjestelmän toiminta ja edut

Nokka -akseli

Se on hihnaan tai jakeluun kytketty akseli, joka vastaa venttiilien käytöstä joidenkin kautta epäkeskiset ulkonemat, joita kutsutaan nokiksi. On moottoreita, joissa on kaksinkertaiset yläkamerat, yksi imua ja toinen pakokaasua varten.

Tappet

Se on metalliosa siirtää nokan pyörimisen venttiilille, joko imua tai pakokaasua, työntämällä sitä.

Venttiili

Se on palanen on vastuussa sylinterin kanavan avaamisesta ja sulkemisesta ensin venttiilin liikkeen ja sen palauttamista suosivan jousen kautta. Tällä tavalla ilma-polttoaineseos pääsee sylinteriin (imu) tai pakokaasut poistetaan siitä palamisen (pakokaasun) jälkeen.

  • Mikä on nokka-akseli? Tyypit ja erittelyt

Tällä hetkellä jakelujärjestelmät luokitellaan nokka -akselin sijainnista riippuen voi olla sivuventtiileissä (SV), kannessa (OHV) tai sylinterinkannessa (OHC). Lisäksi, jos moottori käyttää yhtä yläpuolista nokka -akselia, sitä kutsutaan SOHC: ksi ja DOHC: ksi, jos siinä on kaksinkertainen ylä nokka -akseli.

Milloin vaihtaa jakelusarja

Kulutusherkät elementit jakelujärjestelmässä eivät rajoitu päähihnoihin ja apujärjestelmiin (ilmastointi, laturi, ohjaustehostin), vaan niissä on myös täydentäviä osia, kuten kiristimet, hihnapyörät, vesipumppu jne.).

Monissa tilanteissa päätämme vaihtaa vain hihnan tietämättömyyden vuoksi tai tehdä toiminnasta halvempaa, mutta on tärkeää, että mekaanikko suorittaa kattava analyysi kaikkien elementtien tilasta jotka muodostavat jakelupakkauksen tarvittavien korvausten tekemiseksi ja joilla ei ole ongelmia tai pelkoja pian sen jälkeen, riippumatta siitä kuinka uusi hihna on.

1627561199 608 Jakelu komponentit ja toiminta

Ihannetapauksessa vaihda sarja kokonaan 100000 kilometriä suunnilleen, vaikka se riippuu kunkin valmistajan neuvoista ja siitä, käyttääkö järjestelmä vyötä tai ketjua, koska jälkimmäisessä tapauksessa huolto on paljon vähäisempää, vaikka se ei ole vapautettu tarkistuksista ja vaihdoista. Vähemmän yleisiä ovat moottorit, jotka käyttävät ryhmää synkronoituja rattaita hihnan tai ketjun sijasta.

suosituksia

Kun joudut kärsimään huomattavista kuluista, kuten jakelusarjan vaihtamisesta, on suositeltavaa ottaa huomioon useita vinkkejä:

  • Käytä uusia ja suositeltuja varaosia ajoneuvoon.
  • Hihnan kireys ja siten sen asianmukainen toiminta ja kunto riippuvat suoraan kiristimien, rullien ja hihnapyörien kunnosta.
  • Jos vesipumppu on ruostunut, se aiheuttaa vuotoja, jotka vaikuttavat laakerin akselin voiteluun, mikä johtaa kalliiseen rikkoutumiseen.
  • Tarkista moottorin ääni säännöllisesti, koska se on hyvä osoitus siitä, että asiat sujuvat hyvin. Huutaminen, kolina tai kolahdus osoittaa, että jokin ei toimi kunnolla, ja on parasta mennä korjaamoon erikoislääkärille diagnoosin tekemiseksi.

Oliko tästä viestistä apua?