Saltar al contenido

Mikä on ESP?

31 de julio de 2021
Mika on ESP

ESP tuli suosituksi, kun Mercedes tarjosi sen vakiona A-luokassa vuonna 1999.

elektroninen ajonvakautus, tunnetaan myös ESP, on aktiivinen turvajärjestelmä, joka toimii, kun kriittinen tarttumisraja saavutetaan. Järjestelmä auttaa kuljettajaa hallitsemaan ajoneuvoa jarruttamalla pyöriä yksitellen ja säätämällä moottorin tehoa.

Nimi «ESP» tarkoittaa Elektronisches Stabilitätsprogramm (saksaksi ”sähköinen vakausohjelma”). Järjestelmän ovat kehittäneet Bosch ja Mercedes-Benz ja ensimmäinen malli, joka kantoi sitä, oli Mercedes S-sarja (W140) vuonna 1995. Useimmat valmistajat käyttävät samaa nimeä, mutta ovat peräisin englannista (Elektroninen vakausohjelma). Muilla tuotemerkeillä on oma tuotenimi tälle järjestelmälle, kuten VDC, VSC, ESC tai DSC.

Tämä sähköinen turvajärjestelmä tarkista, että ohjauspyörän liike vastaa todellista suuntaa jossa ajoneuvo liikkuu. Tätä varten se käyttää erilaisia ​​antureita, jotka mittaavat ohjauskulmaa, pyörien kääntymisnopeutta sekä kääntymiskulmaa ja sivuttaiskiihtyvyyttä.

Jos yliohjautumista tai aliohjautumista ilmenee, esimerkiksi luistettaessa liukkailla pinnoilla tai suoritettaessa kiertokulkua, puutuin sekunneissa vaikuttaa jarruihin ajoneuvoa valikoivasti kullakin pyörällä ja säännellä parin toimitusta moottorista sen vakauttamiseksi. Tämä vähentää liukumista ja palauttaa liikeradan.

Eri tutkimukset vahvistavat, että ESP estää jopa 80% liukastumisonnettomuuksista. Sähköisen ajonvakautuksen merkitys turvallisuudessa on niin suuri, että 1. marraskuuta 2014 lähtien Pakollinen, että kaikissa uusissa ajoneuvoissa on tämä järjestelmä vakiona markkinoidaan Euroopan unionissa.

Oliko tästä viestistä apua?