Saltar al contenido

Mikä on vakionopeudensäädin?

4 de agosto de 2021
Mika on vakionopeudensaadin

Vakionopeudensäätimet sijaitsevat yleensä ohjauspyörän päällä tai lähellä

Vakionopeudensäädin tai anglosaksinen käännös vakionopeussäädin tai saksaksi tempomat on toiminto, joka on tulossa yhä yleisemmäksi nykypäivän autoissa. Sen tärkein ominaisuus on kyky ylläpitää itsenäisesti kuljettajan asettamaa nopeutta siten, että sen ei tarvitse painaa polkimia, vaan auto itse vastaa siitä.

Vaikka ensimmäiset vakionopeudensäädinmekanismit kehitettiin jo moottoriurheilun kynnyksellä, niitä alettiin käyttää vasta 1950 -luvun lopulla, koska 1958 Chrysler Imperial oli ensimmäinen kaupallinen malli, joka käytti sitä, vaikka siitä tuli suosittu vasta vuosia myöhemmin. Nykyään tätä järjestelmää on laajennettu markkinoilla, ja se on saatavana kaikissa segmenteissä.

Miten vakionopeussäädin toimii?

Kun nopeudensäädin on käynnissä, sen avulla voimme määrittää ja asettaa matkanopeuden aina yli 30 kilometriä tunnissa. Tällä tavalla Auton elektroniset aivot vastaavat tämän vakaan nopeuden ylläpitämisestä, kiihdyttämisestä tai jarruttamisesta, kun se katsoo sen aiheelliseksi. Nykyaikaisissa malleissa tähän järjestelmään liittyy läheisyys tutka, jonka avulla voimme ylläpitää nopeuden lisäksi myös etäisyyttä meitä edeltävään autoon. Tätä tilaa kutsutaan mukautuvaksi vakionopeussäätimeksi, joka tarkoittaa ACC (Adaptive Cruise Control).

Ohjelmaa säädetään useista ohjauslaitteista, jotka sijaitsevat yleensä ohjauspyörässä tai sen lähellä. Näin kuljettajan ei tarvitse ottaa käsiään pois ratista. Kun järjestelmä on aktivoitu, voit muuttaa nopeutta, keskeyttää tai peruuttaa avun.

Voimme myös peruuttaa vakionopeudensäätimen palauttamalla polkimien toiminnan. Jos auto on manuaalinen, voimme tehdä sen painamalla jarrua ja / tai kytkintä. Jos sinulla on automaattivaihteisto, kosketa vain jarrua. Jos nopeutamme autoa milloin tahansa, luovumme nopeuden hallinnasta, ja kun olemme vapauttaneet polkimen, se palaa ennalta asetettuun nopeuteen itse.

Hyödyt ja haitat

Yksi vakionopeudensäätimen suurimmista eduista on vähentää häiriötekijöitä ja lisää huomiota ajamisessa, koska kuljettajan on vain huolehdittava linjan ylläpidosta ja pidettävä silmällä autoon liittyviä vaaroja. Jos se ei ole mukautuva vakionopeudensäädin, sinun on myös oltava varovainen etäisyyden kanssa edessä olevasta autosta.

1628098716 613 Mika on vakionopeudensaadin

Uusimmat vakionopeudensäätimet ylläpitävät nopeutta, mutta myös etäisyyttä

Tämän lisäksi toinen nopeudensäätimen etu on kuljettajalle tarjottava mukavuus, koska pitkillä matkoilla voit lepuuttaa jalkasi. Myös toisessa järjestyksessä auttaa vähentämään ylinopeusrikkomuksia, koska kun määritämme rajan laillisella alueella, varmistamme, ettemme ylitä rajaa, ja siksi vältetään sakkoja.

Mitä tulee haittoihin, niitä ei ole paljon. Tärkein niistä on polttoaineen kulutuksen kasvu. Koska vakionopeudensäätimellä on velvollisuus ylläpitää nopeutta monissa tapauksissa, se vaikuttaa polkimiin enemmän kuin kuljettaja, mikä kiihdyttää voimakkaammin ja lisää siten kulutusta. On totta, että ajan myötä ja järjestelmien parantuessa tämä ongelma on vähitellen lieventynyt.

Oliko tästä viestistä apua?