Saltar al contenido

Mitä ovat ja miten CVT-lähetys ja sen kehitys toimivat?

29 de julio de 2021
Mita ovat ja miten CVT lahetys ja sen kehitys toimivat

Vaihteistotyyppejä on monenlaisia, ja automaattivaihteistojen joukossa on jatkuvatoiminen muuttuja (CVT), joka on 50 -luvulla kehitetty voimansiirtojärjestelmä ja joka kehittyy nyt sopeutumaan uuteen liikkuvuuden aikaan.

Vuosi 1958 oli, kun DAF toi vaihteiston markkinoille Variaatio, portaattomasti vaihteleva automaattivaihteisto, joka oli alku järjestelmälle, joka on kehittynyt ajan myötä ja joka menee nyt askeleen pidemmälle e-CVT: n kanssa.

CVT -vaihteisto (Portaaton vaihteisto) Se on eräänlainen automaattivaihteisto, mutta sillä on se erityispiirre, että se ei käytä vaihteita, vaan pikemminkin hihnapyöriä, jotka on yhdistetty toisiinsa ketjun tai hihnan avulla. Tämän seurauksena ei myöskään ole rajoitettua lukumäärää tai nopeutta kytkeä, jotta moottorin vääntömomentti ja teho pysyvät aina optimaalisella alueella.

E-CVT-voimansiirto koostuu parista sähkömoottoreista, jotka on kytketty planeettapyöriä sisältävään laatikkoon.

Alkuperäinen DAF 600 -vaihteisto, Variomatic, koostui kaksi kartiomaista hihnapyörää, jotka on kytketty ketjulla. Ajoneuvon nopeuden kasvaessa moottorin käyttämä hihnapyörä muuttui suuremmaksi ja pyörään kytketty pienemmäksi, mikä lisäsi tehon kasvua.

Lisäksi tämä alkuperäinen suunnittelu ei vaatinut sähköisiä tai elektronisia laitteita toimimaan, joten sitä arvostettiin suuresti yksinkertaisuus ja luotettavuus. Hihnapyörien yksinkertainen rakenne mahdollisti järjestelmän, joka mukautuu automaattisesti kuljettajan tehon ja nopeuden tarpeisiin.

Siksi ei ole yllättävää, että alkuperäinen muotoilu kesti vuosikymmeniä, lähinnä 1990 -luvun saapumiseen ja sen myöhempään kehitykseen suurelta osin japanilaisten hybridimallien nousun seurauksena.

Kuinka CVT -vaihteisto toimii

Nykypäivän CVT -voimansiirtojärjestelmät ovat kasvaneet hienostuneiksi ja monimutkaisiksi. Perinteisin koostuu vaihtelevan halkaisijan hihnapyöristä, jotka mahdollistavat käytännössä rajattomat välityssuhteet. Tätä halkaisijaa ohjataan hydraulipiirillä.

Tehon siirto moottoriin tapahtuu tavanomaisella tavalla kytkimen tai momentinmuuntimen avulla. Peruutus on puolestaan ​​mahdollista a: n ansiosta sijoittaja. Jotkut järjestelmät sisältävät peräkkäisen manuaalisen vaihdon rajoitetulla määrällä esiasetettuja vaihteita kiinteiden hihnapyörien asentojen kautta.

E-CVT-lähetys

Autoteollisuus on siirtymässä sähköiseen liikkuvuuteen ja myös CVT kehittyy tähän suuntaan.

Tämä on Toyotan e-CVT-vaihteisto, joka koostuu parista sähkömoottorit liitetty laatikkoon, joka sisältää planeettapyörät. Suurin ero mekaaniseen järjestelmään verrattuna on se, että ketjun tai hihnan tehtävän suorittavat mainitut moottorit, jotka toimivat myös generaattoreina. Samalla tavalla hihnapyörät korvataan edellä mainitulla planeettajärjestelmällä, joka mahdollistaa useita yhdistelmiä.

Graafinen kuvaus CVT-vaihteiston toiminnasta.

Lopuksi järjestelmään kuuluu ohjausyksikkö, joka vastaa synkronoinnista ja sopeuttamisesta lähetyksen vasteeseen ajoneuvon tarpeisiin.

E-CVT: n edut

Olemme analysoineet laajasti, mitä jatkuva variaattorivaihteisto koostuu ja sen «sähköistä» kehitystä. Luettelemme nyt, mikä meitä todella kiinnostaa ja mitä etuja se tuo tavanomaiseen voimansiirtoon verrattuna:

  • Jatkuva kiihtyvyys ilman nykäyksiä.
  • Lisää mukavuutta.
  • Moottorin vääntömomentti ja teho aina optimaalisella alueella.
  • Pienempi kulutus.
  • Päästöjen vähentäminen.
  • Vähemmän komponentteja.

Toisaalta se, että aina etsitään optimaalista kierroslukua ja vääntömomenttia, aiheuttaa usein saman melun korkeamman. Lisäksi vaihteiston on oltava hyvin konfiguroitu hyödyntämään tehoa ja vääntömomenttia. Monissa tapauksissa CVT -laatikot ovat hieman laiskoja kiipeämisessä tai nopeissa kiihdytyksissä.

Oliko tästä viestistä apua?