Jaa

Tweet

Lähettää

Pinea

Sähköposti

Tulosta

Auton historia on täynnä myyttisiä merkkejä ja malleja. Jokainen valmistaja on omalla tavallaan jättänyt jälkensä ja «casco-liitoksesta» löytyy esimerkkejä. Tiesitkö, että kompakti segmentti ei ollut Volkswagen Golfin keksimä? Kyllä, keksijä oli Alfa Romeo Alfasud, mutta baijerilainen sai mainetta ja italialainen «karsti villan». Kaiken kaikkiaan tänään on aika juhlia sitä, että toinen tärkeä malli, ja jotain nuorten unohtamaa, juhlii, että se heräsi henkiin puoli vuosisataa sitten…

Se on noin Audi 80a malli, joka merkin mukaan vihkii «sarjan B tai kompaktin sedanin» ja se oli täydellinen menestys. Niin paljon, että se oli ensimmäinen Ingolstadtin talon tuote, joka ylitti miljoonan myynnin. Sen sisäinen koodi oli «B1» ja se oli ensimmäinen ja tärkeä askel modulaarisen mallin kehittäminen. Mutta se ei ole ainoa virstanpylväs, jonka se saavutti sen jälkeen, kun se avasi ovet Audille luomaan imagoa esimerkiksi USA:n markkinoilla…

Audi 80 syntyi vuonna 1972, sai Car of Europe -palkinnon vuonna 1973 ja myytiin Yhdysvalloissa nimellä Fox…

Audi valloittaa tämän auton ajan.  Ensimmäinen Audi 80 paljastettiin 50 vuotta sitten

Juhlistaaksemme sen puolen vuosisadan elinikää kerromme teille joitain Audi 80:n uteliaisuutta. Sen runko oli 4,18 metriä ja akseliväli 2,47 metriä. Näiden mittojen ja kevyiden materiaalien ansiosta kaksiovinen kori tarjosi 835 kilon painoa. Mutta teknisten innovaatioiden määrä saavutti muun muassa ensimmäisen negatiivisen ohjauspyörän säteen Euroopassa.

Myös hydraulisen jarrujärjestelmän diagonaalinen järjestely tai vääntöakseli jousivaimentimilla takajousitukseen. Etupyöriä puolestaan ​​ohjattiin jousintukien ja McPherson-haarukoiden avulla ja moottori sijoittui pituussuunnassa edellisen akselin eteen. Hänen jälkeensä meni nelivaihteinen manuaalivaihteisto.

Mitä tulee sen mekaniikkaan, ne ovat Franz Haukin ja hänen tiiminsä luomia. Hänen debyyttinsä lohko EA 827 oli menossa 1,3-1,6 litraa tehot vaihtelevat 40 kW (55 hv) ja 74 kW (100 hv) välillä. Eikä vain sitä, tekninen johtaja Ludwig Kraus keksi a modulaarinen rakenne yläpuolisella nokka-akselilla (OHC). Kaikki antaa henkiin moottorille, josta Volkswagen-konserni on valmistanut eniten yksiköitä historiansa aikana.

Kaikki tämä sekoitus sekä houkutteleva muotoilu ja hintansa mukainen laatu auttoivat sen myyntiä olemaan merkittävää. Eikä vain Euroopassa, no Yhdysvalloissa sitä myös myytiin, vaikka se tunnettiin nimellä Fox. Lisäksi se merkitsi tietä eteenpäin sellaisille malleille kuin Audi 100 tai tällä hetkellä A4. Etkö tiennyt, että hän oli yhden mantereen myydyimmän D-segmentin premium-sedanin isoisä…? No, huomioi se.

Sillä välin, onnittelut Audi 80

Lähde – Audi