Saltar al contenido

Muovin käyttö autoteollisuudessa: tyypit ja ominaisuudet

4 de agosto de 2021
Muovin kaytto autoteollisuudessa tyypit ja ominaisuudet

Tämä materiaali on välttämätöntä ajoneuvojen valmistuksessa, saamassa yhä enemmän näkyvyyttä alalla monipuolisuutensa ansiosta. Seuraava vertailu on esimerkki: SEAT 600: n kaupallistaminen alkoi 1950 -luvun lopulla ja siinä oli 3% muovia. Tällä hetkellä SEAT León käyttää 16% muovia. Tämä prosenttiosuus vastaa noin 150 kg, mikä kaksinkertaistuisi tai enemmän, jos se olisi metallia.

Mutta sen alkuperä autoteollisuudessa on vuodelta 1862, jolloin brittiläinen tiedemies Alexander Parkes loi Parkesin, joka oli muovi, joka suositteli sen käyttöä autoteollisuudessa. Aluksi sitä käytettiin ohjauspyörissä ja elektronisissa komponenteissa saadakseen vähitellen valtaa auton eri osissa. 50 -luvulla ABS: n ja vastaavien käyttö levisi, ja muutamia vuosia myöhemmin alkoi muodostua seoksia eri muovien välillä, samoin kuin lasikuidun käyttö vahvistusmateriaalina.

  • Millaisia ​​renkaita on olemassa?

Tällä hetkellä muovin käyttö ei rajoitu apu- tai sisäosiin, vaan myös kehon osiin, kuten oviin, puskureihin tai siipiin.

Mikä on muovi

Se on synteettinen komponentti, jonka muodostavat monomeereiksi kutsutut molekyylit, jotka yhdistettynä muodostavat ketjuja polymeerit. Näiden ketjujen ominaisuuksista riippuen muovilla on erityisiä ominaisuuksia ja käyttäytymistä.

1628068343 907 Muovin kaytto autoteollisuudessa tyypit ja ominaisuudet

Muovin saamiseksi käytetty kemiallinen prosessi on polymerointi, joka voi olla monentyyppinen ja käyttää reaktiomekanismeja.

Etu

Suurin syy siihen, miksi valmistajat ovat lisänneet erityyppisten muovien käyttöä viime vuosikymmeninä, on tämän materiaalin keveys, mikä on erityisen tärkeää yhä raskaammissa ja tilaa vievissä ajoneuvoissa. Tavoitteena parantaa dynaamista suorituskykyä tai vähentää saastuttavia päästöjä, tuotemerkit ovat lisänneet muovin käyttöä, mutta sen ominaisuudet ovat monia muita:

  • Lisää räätälöinti- ja suunnitteluvaihtoehtoja
  • Melun vähentäminen
  • Älä ruostu
  • Ne ovat kierrätettäviä
  • Muuttuvat ominaisuudet tehtävänsä mukaan
  • Voidaan korjata ja maalata
  • Ne imevät enemmän energiaa törmäyksen sattuessa

Muovityypit

Kestomuovit

Ne ovat helposti kierrätettävä ja ne muodostuvat kiteisten (linjaryhmittely) tai amorfisten (haarautuneiden ryhmittelyjen) polymeerien molekyylirakenteesta. Jälkimmäisessä on loistava joustavuus. Tämän tyyppisten muovien pääominaisuudet ovat, että ne säilyttävät korkean kylmäkovuuden, mutta kuumennettaessa ne helpottavat niiden käsittelyä, korjaamista ja hitsausta.

Niitä käytetään yleensä enemmän kehon osissa altis korjaamaan puskureina, koska ne tukevat tiettyä taipumista ja absorboivat energiaa iskuissa.

1628068343 223 Muovin kaytto autoteollisuudessa tyypit ja ominaisuudet

Esimerkkejä joustavampia kestomuovia Ne ovat polyamidi (PA), polykarbonaatti (PC), polyeteeni (PE), polypropyleeni (PP) ja polyvinyylikloridi (PVC). Muut vähemmän joustavia kestomuovia Ne ovat polyfenyleenioksidi (PPO), styreeniakryylinitriili (SAN), akryylinitriilibutadieenistyreeni (ABS) ja polymetyylimetakrylaatti (PMMA).

Lämpöstabiili

Polymeeriketjut muodostavat a linkitetty verkko mikä tekee muovista erittäin jäykän sekä liukenemattoman ja sulamattoman. Se kestää painetta, kuumuutta ja tiettyjä aggressiivisia kemikaaleja. Ne voidaan korjata vain liimoilla tai hartseilla.

1628068344 777 Muovin kaytto autoteollisuudessa tyypit ja ominaisuudet

Yleisimmät ovat hiililevyn valuosa (CSMC), arkin valu (SMC) ja massavalu (BMC) sekä lasikuituvahvisteista muovia (GFK), polyesterihartsi ja lasikuitu (GUP), tyydyttymätön polyesterihartsi (YLÖS) ja epoksihartsi (EP).

Elastomeerit

Tässä tapauksessa muodostuu polymeeriketjuja kytkettyjä lineaarisia ketjuja keskenään, mikä tarjoaa suuren joustavuuden ja joustavuuden. Tämän ansiosta ne kestävät muodonmuutoksia, korkeita lämpötiloja ja voivat palauttaa alkuperäisen pituutensa voiman tai lämmön käytön lopettamisen jälkeen. Kun ne ovat rikki, niitä ei kuitenkaan voida korjata, ja niitä käytetään muun muassa siivekkeissä tai kumipinnoitteissa ikkunoissa.

1628068344 636 Muovin kaytto autoteollisuudessa tyypit ja ominaisuudet

Useimmat elastomeerit koostuvat muunnelmista kumia, kuten kestomuovista polyuretaania (PU tai PUR, jos vahvistettu) tai styreeni-butadieeni (SBR).

Oliko tästä viestistä apua?