Saltar al contenido

Turvaetäisyydet, reaktio, jarrutus ja pysähtyminen

29 de julio de 2021
Turvaetaisyydet reaktio jarrutus ja pysahtyminen

Kun ajamme, voi olla useita tilanteita, jotka pakottavat meidät hidastamaan tai pysäyttämään auton odottamatta ja äkillisesti. Tien ylittävä eläin, putoavan ajoneuvon kuorma, onnettomuus … kaiken tämän vuoksi meidän on aina oltava tarkkaavaisia ​​ympärillämme tapahtuvan suhteen ja säilytettävä riittävä turvaetäisyys, jonka avulla voimme reagoida, jarruttaa ja pysähtyä kärsimättä törmäys.

Turvaetäisyys

Se on tila, joka meidän on poistuttava meitä edeltävän ajoneuvon kanssa salliaksemme itsemme välttää törmäys odottamattomassa tapauksessa. Mitä suurempi etäisyys, sitä suurempi marginaali meidän on suoritettava kiertoliikkeelle. Mutta jos ajamme hyvin lähelle, kaikki edessämme olevan kuljettajan toimet yllättävät meidät, emmekä todennäköisesti voi tehdä asialle mitään.

Teoreettiselta kannalta on likimääräinen sääntö, jonka mukaan meidän on jätettävä metrimäärä puolet nopeudesta, jolla kiertämme. Nimittäin, jos aiomme ajaa 100 km / h, meidän on jätettävä 50 metrin marginaali meitä edeltävässä autossa. Tämä pätee tietenkin vain optimaalisissa olosuhteissa tiellä, ajoneuvolla ja näkyvyydellä. Kaikki, mikä merkitsee minkä tahansa tilan huononemista, pakottaa meidät lisäämään turvaetäisyyttä.

Reaktioetäisyys

Tämä matka on matka, jonka kuljemme ajanjaksolla, joka kestää reagoida odottamattomaan tapahtumaan, toisin sanoen mittarit, jotka kattamme tapahtuman havaitsemisesta jarrutukseen tai käännämme pyörää.

Yleensä käytämme välillä 0,5 ja 1 sekunti, joten matkustamme nopeudesta riippuen enemmän tai vähemmän matkaa. Tilamme vaikuttaa myös ratkaisevasti: väsymys, kokemattomuus, huomio, fyysinen tila jne.

Liikenteen pääosaston mukaan reaktioetäisyys nopeudesta riippuen on seuraava:

Jarrutusmatka

Kun olemme havainneet vaaran ja painaneet jarrua, auto jatkaa matkaa metreillä kunnes se pysähtyy kokonaan. Tämä matka on jarrutusmatka ja riippuu monista tekijöistä:

 • Ajoneuvon tila (renkaat, jarrut, jousitus jne.).
 • Aktiiviset turvajärjestelmät (pääasiassa ABS).
 • Ajoneuvon nopeus.
 • Sarjan paino (matkustajat, auto ja rahti).
 • Tien kunto (pinta, lika, aallot, kuopat, rinteet jne.).
 • Sääolosuhteet (sade, lumi, lämpötila jne.)

1627550980 926 Turvaetaisyydet reaktio jarrutus ja pysahtyminen

Jarrutusmatka nopeuden ja tien kunnon mukaan

Pysähtymismatka

Reaktion ja jarrutusmatkan summa johtaa jarrutusmatkaan, joka on korkeampi kuin kuluneet metrit, koska olimme tietoisia tapahtumasta kunnes pysähdymme kokonaan.

Sen vähentämiseksi voimme tehdä useita toimenpiteitä:

 • Lepää, kun olemme väsyneitä.
 • Älä käytä alkoholia tai huumeita niiden lääkkeiden lisäksi, jotka voivat vaikuttaa reaktioaikaamme.
 • Pidä ajoneuvo hyvässä kunnossa (erityisesti renkaat, jarrut ja jousitus).
 • Pidä nopeus pienempi kuin tierajat.
 • Vältä häiriötekijöitä, kuten radion virittämistä, matkapuhelimen käyttöä, riitoja jne.

Pysähtymismatka nopeuden ja tien kunnon mukaan

Oliko tästä viestistä apua?