Saltar al contenido

Jäähdytysnesteen termostaatti: mikä se on ja mitä toimintahäiriöitä se voi aiheuttaa

7 de agosto de 2021
Jaahdytysnesteen termostaatti mika se on ja mita toimintahairioita se voi

Moottorin lämpötila on avaintekijä moottorin moitteettomalle toiminnalle ja sen pitämiseksi hyvässä kunnossa pidempään. Kaikessa tässä jäähdytysnesteen termostaatti on tärkeä sekä sen toiminnan että mahdollisen vian vakavuuden kannalta.

Jäähdytysnesteen termostaatti huolehtii mittaa lämpötila, jossa tämä tärkeä neste kiertää, jonka tehtävänä on pitää moottori turvassa ylikuumenemiselta, joka voi vahingoittaa muun muassa jäähdytintä tai sylinterinkannen tiivistettä.

Ja se on, että polttomoottorin käyttöprosessi tuottaa erittäin korkean lämpötilan, koska sen sisällä tapahtuu lukuisia lämpö- ja mekaanisia prosesseja. Toisaalta ilma-polttoaineseoksen palaminen sylintereissä aiheuttaa räjähdyksen, johon lisätään sylinterien sisällä olevien mäntien kitka renkaiden kautta.

Jäähdytysnesteen termostaatti vastaa moottorin lämpötilan säätämisestä

Samalla tavalla sekä kampiakseli, nokka -akseli, kiertokanget, imu- ja pakoventtiilit, ketju tai jakohihna … lyhyesti sanottuna monet liikkuvat elementit tuottavat energiaa, joka nostaa moottorin lämpötilaa.

Mutta tätä lämpötilaa on säädettävä niin, ettei päätelaitteita tai toimintahäiriöitä esiinny jäähdytysnesteen termostaatti vastaa sen säätämisestä yhdessä jäähdyttimen, jäähdytysnestepumpun, letkujen, sähkötuulettimien, lämpötila -anturien ja lämpökoskettimien kanssa.

Kuinka termostaatti toimii

Jäähdytysnesteen termostaatti mittaa jäähdytysnesteen lämpötilan ja toimii venttiilinä, joka avautuu ja sulkeutuu tarpeen mukaan. Kun käynnistämme moottorin, se alkaa toimia ja nousee asteittain lämpötilaa. Kun se saavuttaa ihanteellisen lukunsa, yleensä 90 ºC, termostaatti aukeaa ja antaa jäähdytysnesteen kiertää jäähdyttimen suuntaan, joka yhdessä muiden elementtien kanssa on vastuussa mainitun lämpötilan pitämisestä vakiona.

Tämä on tärkeää, koska moottori ei voi käydä täydellä teholla, jos lämpötila on korkeampi tai matalampi kuin 90 ºC. Yleensä jokaisessa termostaatissa on ohjelmoitu avauslämpötila ja sulkemislämpötila, jonka alapuolella jäähdytysnesteen siirtyminen jäähdyttimeen sulkeutuu.

Termostaatin toimintahäiriö

Kuten kaikki muutkin moottorin osat, jäähdytysnesteen termostaatti ei ole erehtymätön ja voi epäonnistua. Tavallisin asia on, että vika saa termostaatin jäämään pysyvästi auki tai päinvastoin kiinni, mikä vaikuttaa negatiivisesti ajoneuvon moottoriin.

1628304438 696 Jaahdytysnesteen termostaatti mika se on ja mita toimintahairioita se voi

Termostaatti pysyy auki

Tässä tapauksessa huomaamme seuraavat asiat:

  • Moottori toimii matalassa lämpötilassa: Huomaa, että moottorin lämpötilan ilmaisin ei nouse yli 60 ºC, mikä mahdollistaa jäähdytysnesteen jatkuvan kiertämisen järjestelmän ja jäähdyttimen läpi ja tekee mahdottomaksi saavuttaa optimaaliset työolot.
  • Lämmitys ei puhalla kuumaa ilmaa: lämmitysjärjestelmä käyttää moottorin tuottamaa lämpöä lämmittimen läpi, joka kerää sen ja johtaa sen sitten matkustamoon. Jos moottori ei kuumene tarpeeksi, ei myöskään lämmitin.
  • Lisääntynyt polttoaineen kulutus: kun moottori toimii optimaalisen lämpötilansa alapuolella, polttoaine tiivistyy sylinterien ympärille eikä pala kunnolla, mikä vaatii enemmän sitä, jotta moottori toimii kunnolla.

Termostaatti pysyy kiinni

Jos tämä on ongelma, huomaamme seuraavat oireet:

  • Moottorin ylikuumeneminen: jäähdytysneste ei kierrä tarpeeksi piirin läpi, mikä tekee mahdottomaksi hallita lämpötilaa, joka laukaisee. Tämä on hengenvaarallista moottorille ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita sylinterinkannen tiivisteelle ja muille elementeille. Jos lohko on valmistettu alumiinista, joka on yhä yleisempi, lohkon pää voi jopa vääntyä lämmön vaikutuksesta.
  • Lämpötilan vaihtelut: tämä johtuu yleensä termostaatin virheellisestä toiminnasta, joka ei salli jäähdytysnesteen jatkuvaa kiertoa.
  • Jäähdytysneste jakoputkessa: termostaatin puutteet voivat aiheuttaa vuotoja tiivisteessä, joka tiivistää sen ja moottorin jakoputken välisen tilan, jolloin neste pääsee ulos sitä kohti.

Näiden ongelmien välttämiseksi mahdollisimman paljon on parasta suorittaa huolto valmistajan suositusten mukaisesti, käyttää laadukkaita pakkasnesteitä ja älä kaada vettä säiliöön missään olosuhteissa, koska se kiihdyttää korroosiota eikä täytä jäähdytystoimintoa yhtä tehokkaasti kuin erityisesti sille kehitetyt nesteet.

Oliko tästä viestistä apua?