Jaa

Tweet

Lähettää

Pinea

Sähköposti

Tulosta

The kaksoiskytkin, menetelmää, jota käytettiin autojen vaihteiden vaurioitumisen estämiseen vaihdettaessa ennen synkronointilaitteiden käyttöönottoa 1920-luvulla, käytetään nykyään harvoin kevyissä ajoneuvoissa. Menetelmän vaikeuden ja redundanssin sekä synkronoitujen vaihdejärjestelmien saatavuuden vuoksi siitä on suurelta osin luovuttu. Vaikka monissa vetoautoissa on edelleen synkronoimattomat vaihteistot, kaksoiskytkin on silti välttämätön niiden toiminnalle.

mikä on kaksoiskytkin

The kaksoiskytkin tai kaksoiskytkinpoljin, kuten joillakin alueilla tunnetaan, on vaihteenvaihtomenetelmä, jota käytetään ensisijaisesti kuorma-autojen ja erikoisajoneuvojen synkronisoimattomissa manuaalivaihteistoissa. kaksoiskytkin[1] Sitä käytetään vaihteiden tasaiseen vaihtamiseen kiihdyttämiseksi ajoneuvossa, jossa on synkronoitu manuaalivaihteisto. Sitä ei vaadita, mutta se voi olla edullinen alaspäin vaihtamisessa estämällä synkronoijien kulumista, jotka normaalisti tasaavat vaihteiston tulo- ja lähtönopeudet. Kun vaihteisto kytketään ensin vapaalle ennen seuraavalle vaihteelle vaihtamista, kuljettaja vaihtaa vaihdetta sen sijaan, että painaisi kytkintä kerran ja vaihtaa suoraan. Jokaisen vaihdon yhteydessä kytkintä painetaan ja vapautetaan. Kuljettaja kallistelee kaasua jarruttaessaan samanlaisella vaihto-/kierroslukutekniikalla.

Älä sekoita kaksoiskytkinvaihteistoa

A kaksoiskytkinvaihteisto se on tietyntyyppinen automaattinen manuaalivaihteisto, tyyppi, joka käyttää kahta kytkintä esikuormittamaan seuraava vaihde ennen vaihtamista. Kaksoiskytkinvaihteistot on suunniteltu vaihtamaan vaihteiden välillä nopeammin ja ne ovat polttoainetehokkaampia kuin perinteiset automaattivaihteistot, vaikka näin ei aina ole. Myöskään kaksoiskytkinvaihteistot eivät vaadi kuljettajaa vaihtamaan vaihteita manuaalisesti vaihdevivun avulla.

Käsivaihteistolla varustetuissa autoissa kuljettaja käyttää kytkinpoljinta aina kun vaihdat vaihdetta. Vaihteiston ohjausmoduuli (eli tietokone) hallitsee vaihteiston automaattista vaihtamista eliminoiden normaaleissa manuaalivaihteistoissa käytettävän kytkinpolkimen. Käsivaihteistolla varustetuissa autoissa kytkin katkaisee moottorin hetkeksi vaihteistosta, jotta kuljettaja voi vaihtaa vaihdetta.

Kuten aiemmin totesimme, autoteollisuudessa kytkin katkaisee moottorille virtaa syöttävän kampiakselin vaihteistosta, jotta kuljettaja voi vaihtaa vaihteesta toiseen ilman, että vaihteet takertuvat. Tässä kaksoiskytkinveto on ihanteellinen, sillä sen sijaan, että vaihtaisivat heti seuraavalle vaihteelle, kuljettajat käyttävät moottoria joutokäynnillä ja vapauttavat kytkimen. Tällä tekniikalla sen sijaan, että painaisivat kytkintä kerran ja siirtyisivät suoraan seuraavalle vaihteelle, kuljettajat laittavat vaihteiston ensin vapaalle ennen vaihtamista seuraavalle vaihteelle.

Ajoneuvon ollessa vapaalla ja jalka irti kytkimestä, jos painat kaasupoljinta, sitten kytkimeen ja yrität sitten vaihtaa ensimmäiselle vaihteelle, huomaat, että se on paljon helpompaa. Kytkimestä lähtien kytkeytyy automaattisesti päälle ja seuraava vaihde on esikuormitettu sen sijaan sen on vaihdettava heti, kun vastaava nopeus saavutetaan. Vaihdettaessa neljännestä vaihdetta vapaalla (ennen kuin saavut kolmanteen) kytkin ja vaihteisto kääntyvät nyt itsenäisesti.

Kolmannelle vaihteelle siirtyminen onnistuu, tässä vaiheessa on tarpeen lisätä moottorin kierroslukua painamalla kaasua, lisäämällä moottorin, kytkimen ja kolmannen vaihteen pyörimisnopeuksia (jotka on kytketty kytkimeen epäsuorasti) vastaamaan vaihteiston ulostuloakselit. Jos peruuttaisit ja vaihtaisit kolmannelta 5 000 rpm:llä neljänteen, teoriassa pitäisit kytkintä painettuna pidempään, jotta moottorin kierrokset laskevat samalle nopeudelle. lähetysnopeus, jotta siirtyminen olisi sujuvampaa. Tämä johtuu siitä, että prosessissa sovitetaan moottorin nopeus vaihteeseen, jolle haluat vaihtaa, mutta koska voit vaikuttaa moottorin nopeuteen vain suoraan, kun se ei ole käynnissä, lisäämällä sitä (käyttäen kaasua), kahdesti Kytkintä ei käytetä nopeuttaaksesi asioita, koska moottorin nopeutta olisi vähennettävä pyöriin nähden.

Sitten, kun kytkinpoljin on vapautettu, kuljettaja vastaa moottorin kierrokset vaihteen kanssa joko käyttämällä kaasua (kaasua) (vaihdettaessa pienelle vaihteelle) tai odottamalla, kunnes moottorin kierrokset ovat laskeneet sopivalla nopeudella ennen vaihtamista seuraavalle vaihteelle. Seuraavaksi, kun kierrokset on kohdistettu, kuljettaja vaihtaa halutulle vaihteelle – alas tai ylös, vaikka kierrosluvun sovituksen tapaan tätä käytetään yleensä vain alaspäin vaihtamiseen – ja vapauttaa kytkimen kerran plus. Esimerkiksi, jos kytkin joskus epäonnistuu, kuljettaja voi vaihtaa ylös ja ajaa kotiin kaksoiskytkimellä, saamalla moottorin ja vaihteiden nopeudet synkronoituiksi ja vapauttamalla sitten vaihdevivun vaihtaakseen vaihteelle.

mikä on kaksoiskytkin

Synkronoimaton vaihteisto, jossa on vapaa vaihteiden välillä, vaatii kaksi vaihdetta, yhden vapaalla ja toisen halutulla vaihteella, koska neutraaliväliä ei ole. Kun kytkin vapautetaan, moottorin ja vaihteiston vastakkaiset osat purkautuvat. Kaksoiskytkin on toimenpide, jossa kytkin vapautetaan ja kytketään uudelleen päälle jokaista vaihteenvaihtoa ja jokaista vaihdetta varten ja päinvastoin. The kaksoiskytkin Se ei ole mahdollista peräkkäisten vaihteiden vaihtamiseen, kuten moottoripyörissä ja kilpa-autoissa käytettävän täysin peräkkäisen vaihteiston tapauksessa. Menettely sisältää seuraavat vaiheet:

  1. Vapauta kaasupoljin.
  2. Paina kytkinpoljinta ja vaihteisto vaihtaa vapaalle.
  3. Kytkinpoljin vapautetaan sitten ja kuljettajan on sovitettava moottorin nopeus vaihteiston nopeuteen:
    • Kaasuvivun käyttö vaihdettaessa alaspäin.
    • Tai odottaa, että moottorin nopeus laskee, kun vaihdat suuremmalle vaihteelle.
  4. Heti kun syöttöakselin (moottorin) ja hammaspyörän akselin väliset kierrokset ovat kohdallaan, kuljettaja painaa kytkintä uudelleen.
  5. Vaihda halutulle vaihteelle ja vapauta kytkin.
  6. Tuloksena on sujuva vaihteenvaihto.

Mihin kaksoiskytkin on tarkoitettu?

The kaksoiskytkintekniikka sitä käytetään säätämään moottorin syöttöakselin pyörimisnopeutta kuljettajan valitseman vaihteen mukaan. Vaihteistossa käytetään eri vaihdesarjoja, jotka sopivat pyörivien pyörien ja vaihteiden nopeuksiin siten, että kun ajoneuvo on viidennellä vaihteella, kolme pienempää vaihdesarjaa pyörii kolmella eri ja nopeammalla nopeudella ja yksi vaihteisto pyörii hitaampi nopeus kuin tuloakseli. Vaihdetta pienemmälle vaihtamiseksi vaihteisto on kytkettävä pois päältä, jolloin tuloakseliin ei ole kytketty vaihdetta. Tässä tilassa tuloakselia ja vaihteita on kiihdytettävä niin, että ulostuloakselin nopeus vastaa käyttäjän haluamaa vaihdetta. Hammaskytkin lukitsee ne, kun nopeudet ovat synkronoituja tarpeeksi kauan.

The kaulus hampaat Ne «pomppaavat» tai kiljuvat yrittäessään mahtua valittuihin vaihteistoreikiin, jos nopeudet eivät täsmää. Synkronoidut vaihteistot saavuttavat synkronoinnin tehokkaammin kuin vanhemmat mallit. Vaikka vaihteisto on täysin synkronoitu, haluttu vaihde ei välttämättä kytkeydy päälle, jos moottorin nopeus on hyvin erilainen kuin vaihteiston nopeus. Esimerkiksi vahingossa vaihtaminen toiselta ensimmäiselle vaihteelle aivan vaihteiston nopeuden ulkopuolella tai peruuttaminen peruutuksesta eteenpäin pysähtymättä liikettä tai tahallinen peruutus peruutuksesta eteenpäin pysähtymättä.

Kaksoiskytkin helpottaa vaihteiden valintaa pitkittyneiden moottorin ja vaihteiston nopeuden vaihteluiden aikana. Synkronoijat (tai runkorenkaat), jotka ovat todellisia kartiomaisia ​​messinkikytkimiä ja he käyttävät hyvin vähän aina kun niitä käytetään sovittamaan vaihteiston kierrokset tehoon, ne kuluvat vähemmän käytettyinä.

väärä kaksoiskytkin

Kaksinkertaisen kytkimen muunnos tunnetaan nimellä väärennetty kaksoiskytkin. Tässä videossa voit nähdä sen tasolla 2 ymmärtääksesi sen käytännössä. Kuten näette, ei ole välttämätöntä kytkeä kytkintä ja antaa kaasua vapaalle, vaan yksinkertaisesti kytkeä ja antaa kaasu kytkin painettuna vaihteenvaihdon aikana.