Saltar al contenido

Mikä on Ferodo ja missä auton osissa sitä käytetään

31 de julio de 2021
Mika on Ferodo ja missa auton osissa sita kaytetaan

Jos menemme Espanjan kuninkaalliseen kieliopistoon, tämä sanakirja määritellään sanakirjassa «asbestikuiduista ja metallikierteistä muodostuvaksi materiaaliksi, jota käytetään pääasiassa jarrukenkien linjaamiseen». Ferodo on kuitenkin paljon enemmän.

Nykyään Ferodon kanssa meille tapahtuu sama asia kuin Bimbon leivän, Aspiriinin, Kleenexin tai Pladurin kanssa: niitä valmistavat merkit ovat tulleet niin kuuluisiksi, että ovat päättäneet antaa yleisnimen tietyntyyppiselle tuotteelle.

Ja kyllä, Ferodo, kuten muutkin mainitut esimerkit, on itse asiassa brändi, joka valmistaa sen, mitä tiedämme materiaalina, josta valmistetaan ajoneuvon eri osia, ja erityisesti jarrupalojen kitkapinnat. oleellinen sen toiminnassa ja kytkimissä.

Historia

Ferodo on brittiläinen Derbyshiressä sijaitseva yritys, jonka perusti vuonna 1897 Herbert Frood, vaikka sen toiminta alkoi Gortonissa. Tällä hetkellä se on maailman johtava kitkakomponenttien valmistaja ja käytti ensimmäisenä asbestia jarrupäällysteissä (mikä johti vuosikymmeniä myöhemmin miljoonan dollarin väitteisiin tästä syöpää aiheuttavasta materiaalista johtuvista sairauksista) ja kehitti myöhemmin uusia koostumuksia.

Pohjamateriaalit ovat kumi, fenolihartsit ja messinki- tai sinkkikuidut

Frood oli huolissaan siitä, kuinka puukärryt jarruttivat rinteillä suuria vaikeuksia, joten hän ajatteli tapaa sisällyttää jarrut. Hänen ensimmäinen ajatuksensa oli luoda puiset pyykkipojat, jotka on vuorattu asbestinauhoilla, tekstiilikuidut ja kemialliset aineet, luoden näin ensimmäiset ferodot (nimi johdettu tätä tarkoitusta varten perustetusta yrityksestä: Ferodo Ltd).

Ferodon komponentit

Nykyään tämän materiaalin koostumus on paljon kehittyneempi kuin aikaisemmin, etenkin vuonna 2002 säädetyn asbestin käytön kieltämisen vuoksi. Brittiläinen yritys käyttää kumia, fenolihartseja ja messinkiä tai sinkkiä, joka myöhemmin kuumapuristetaan tiettyjen muotojen sisällä.

Ferodon ominaisuudet

Koska kitkatekijä on, on selvää, että ferodoilla on oltava erityisominaisuudet, jotka mahdollistavat niiden kestämisen äärimmäisissä käyttöolosuhteissa, lämpötilassa ja rasituksessa:

  • Lämmönkestävyys, koska kitka nostaa lämpötilaa useita satoja tai jopa yli 1000 ºC.
  • Korkea kitkakerroin, jarruttaa nopeasti, kun se koskettaa levyä, tai edistää kytkimen tehokasta purra.
  • Kestää kosteutta ja öljyä, jotta se ei menetä tehokkuuttaan epäsuotuisissa sääolosuhteissa tai ulkoisten tekijöiden läsnä ollessa.
  • Mekaaninen vahvuus, kestämään paineet ja välttämään rikkoutumisen tai muodonmuutoksen.
  • Lämmönjohtokyky, kitkan tuottaman energian hajauttamiseksi mahdollisimman pitkälle.

Kappaleet, joissa ferodo on läsnä

Vaikka se, mitä me yleisesti tunnemme ferodona, viittaa yleensä kitkan materiaaliin levyjarrupalat tai kitkalevyt, totuus on, että sen käyttöä sovelletaan myös rumpujarrukengät ja brittiläinen brändi valmistaa lukuisia muita komponentteja (jarruneste, jarrulevyt, hydraulijärjestelmät, jarruvaijerit tai lisävarusteet).

Kaksisuuntaisia ​​jarrupaloja käytetään yhä enemmän.

Ja kun kyseessä on levyjarrupalat, tekniikka kehittyy nopeasti ja erikoistuminen on johtanut erityisempien osien käyttöön, kuten nämä:

  • Aramidi- tai lasikuituja noutorungolle
  • Bariitti, talkki, kiille ja muut parantamaan lämpötilan kestävyyttä
  • Kupari- ja pronssipölyä tai -lastuja säätää levyn lämmönsiirtoa ja kitkaindeksiä
  • Grafiitti ja antrasiitti parantaa levyn kosketuspinnan kitkaa ja kestävyyttä

Oliko tästä viestistä apua?