Saltar al contenido

Mikä on ilmansuodatin ja mitä se tekee? Huolto ja tyypit

1 de agosto de 2021
Mika on ilmansuodatin ja mita se tekee Huolto ja tyypit

Ilmansuodatin on moottorin olennainen osa joka on vastuussa siitä, että sylintereihin polttoaineen kanssa sekoittuva ilma on täysin puhdasta ja epäpuhtauksia. Muutoin moottorin eri osat saastuvat ja kärsivät korjaamattomia vaurioita.

Kun tekniikka kehittyy ja valmistajat kehittävät uuden sukupolven ajoneuvoja, niiden tarkkuus ja herkkyys lisääntyvät suurempi tehokkuus ja suorituskyky pienemmällä kulutuksella ja saastuttavilla päästöillä. Siksi sen elementtien hyvä toiminta on elintärkeää, ja siksi ylläpito on avain.

Jotta tämä kaikki tapahtuisi, on tärkeää, että ilma-polttoaineseoksen palamisprosessi optimaalinen, joten ilmansuodattimen toiminta on välttämätöntä. Puhtaalla ilmalla voimme myös optimoida moottorin suorituskyvyn, välttää rikkoutumisen ja pitää voiteluaineen puhtaampana.

Ja toisin kuin mitä tapahtuu muille ajoneuvon osille, ilmansuodatin se ei ole kallis tai monimutkainen osa vaihdettavaksi, joten kannattaa sijoittaa sellaiseen, joka sopii moottorillemme ja vaatimuksellemme, jota vaadimme siltä suhteessa ajorutiiniin.

Ilmansuodattimet

Ennen kuin tutkimme markkinoilla olevia suodattimia, meidän on erotettava moottorin ja ohjaamon puhdistamisesta vastaavat suodattimet. Ensimmäinen vastaa siitä, että ajoneuvomme mekaaninen sydän toimii ilman epäpuhtauksia tulee ulkopuolelta, mikä takaa jatkuvan kitkan kärsivien osien hyvän palamisen ja voitelun minimitoleranssien mukaan.

1627800039 322 Mika on ilmansuodatin ja mita se tekee Huolto ja tyypit

Toinen on vastuussa pidä ohjaamo vapaa ulkoisista elementeistä haittaa, kuten pölyä, likaa tai siitepölyä, mikä on erityisen tärkeää allergikoille, jotka altistumisen aikana voivat jopa huomionsa ja ajokykynsä heikentyä.

Nykyään, suodattimia on monenlaisia riippuen materiaalista, josta ne on valmistettu, korostaen teräsverkosta, vaahdosta, öljystä, puuvillasta, vedestä tai paperista valmistettuja, vaikka kaikki eivät tietenkään ole yhtä yleisiä ajoneuvoissamme.

Paperi- tai selluloosa -ilmansuodatin

Se on yksi markkinoiden pisinikäisistä, koska ensimmäiset ilmansuodattimet valmistettiin tästä materiaalista ja ovat edelleen voimassa mitä tahansa halpaa ja yksinkertaista että se osoittautuu valmistetuksi sen lisäksi, että se on helposti kierrätettävä. Ne ovat myös melko tehokkaita, ja niiden kosketusalueen lisäämiseksi ilman kanssa niissä on useita taitoksia, joilla suodatetaan enemmän ilmamäärää. Kaikki tämä tekee niistä halpoja myös ostajalle.

Tämäntyyppisessä suodattimessa käytetty selluloosa uutetaan puumassasta, mikä mahdollistaa erittäin mikrohuokoisen kerroksen luomisen, joka puolestaan ​​mahdollistaa ilman kiertämisen, mutta ei epäpuhtauksia, jotka koostuvat tiheydestä 100-200 g / m2. Jotta saisimme idean, tavanomaisen arkin tiheys on 80 g / m2. Tämä paperi tai selluloosa on upotettu metalli-, muovi- tai vastaavaan rakenteeseen, joka lisää kokoonpanon jäykkyyttä.

Tämäntyyppinen suodatin saa kuitenkin myös kritiikkiä, koska jotkut väittävät sitä vähennä suorituskykyä rajoittamalla merkittävästi moottoriin johdettavan ilman virtausta ja tukkeutumalla helposti. Vaikka ei ole tavallista, että tämäntyyppiset suodattimet ovat uudelleenkäytettäviä, jotkut valmistetaan pestäväksi vedellä ja käytetään uudelleen kuivumisen jälkeen.

Ohjaamon ilmansuodatin

Tämä suodatin on olennaisesti samanlainen kuin moottorin suodatin, mutta tässä tapauksessa sen hiukkassuodatuskapasiteetti on vielä suurempi, koska sen on pidätettävä hyvin vähän siitepölyä tai pölyä, jotta se olisi todella tehokasta.

Samalla tavalla kuin nykyään niin muodikkailla pölynimureilla tai roboteilla on mitä me kutsumme HEPA -suodatin (High Efficiency Particulate Air), joka on eräänlainen suodatin, joka pitää hiukkaset mahdollisimman hyvin. Toiset sisältävät myös aktiivihiiltä, ​​jolla on jopa suurempi kapasiteetti kuin perinteisillä HEPA -yhdisteillä ja joka voi pidättää kaasumaisia ​​epäpuhtauksia, happamia kaasuja tai orgaanisia höyryjä, mikä tekee siitä myös kalliimpaa.

Kaikki nämä ominaisuudet aiheuttavat matkustamon suodattimen likaantumisen useammin, joten on tärkeää vaihtaa se jokaisen valmistajan ilmoittaman huollon yhteydessä, mikä lisää ajoneuvon sisämukavuutta. Tässä mielessä se vaikuttaa myös siihen, ajammko säännöllisesti alueita, joilla on enemmän saastumista, vai käytämmekö usein auton ilmastointijärjestelmää.

Puuvillainen ilmansuodatin

Tässä tapauksessa löydämme useita kerroksia puuvillaa metalli- tai muoviverkkoon kiinnitetty puristus, joka mahdollistaa sen jäykkyyden. Lisäksi nämä puuvillakerrokset käsitellään öljyillä parantaakseen niiden kykyä vangita epäpuhtaudet. Se voidaan pestä ja käyttää useita kertoja.

Puuvillasuodattimet ovat huomattavasti kalliimpia kuin paperi- tai selluloosasuodattimet, mutta ne kestävät myös pidempään, ja ne ovat yleisiä urheilu- tai korkean suorituskyvyn lisävarusteiden markkinoilla.

Vaahto- tai vaahtosuodatin

Polyuretaani- tai vaahtomuovisuodattimen tärkein laatu on sen erittäin suuri suodatuskapasiteetti ja se voidaan pestä useita kertoja, minkä vuoksi se on erittäin vaativa maastoajoneuvoihin tai jopa kilpa-ajoneuvoihin. Tätä tyyppiä voidaan käyttää jopa märkänä öljyn kanssa, mikä mahdollistaa ilmavirran lisäämisen vaarantamatta hiukkassuodatusta.

Tekstiilinen ilmansuodatin

Se on tavallaan edistyksellinen variantti puuvillasuodattimesta, koska se käyttää korkean huokoisuuden omaavaa kangasta, joka on yleensä valmistettu suurimmaksi osaksi tästä materiaalista.

1627800039 835 Mika on ilmansuodatin ja mita se tekee Huolto ja tyypit

Lisäksi sen suodatuskapasiteetti on poikkeuksellinen ja voidaan pestä myöhempää käyttöä varten. Yhtä, parantaa ilmavirtaa ja sitä käytetään laajalti kilpa -ajoneuvoissa tai suorituskyvyn parantamiseksi. Sen tarjoama ääni on myös hyvin ominaista, vaikka sen on todella havaittavissa, siihen on liitettävä sähköinen uudelleenohjelmointi.

Metalliverkosta valmistettu ilmansuodatin

Se on ilmansuodatin, joka on valmistettu yksinomaan metalliverkosta, joka on erittäin hieno ja muistuttaa keittiön liesituulettimissa olevaa. Näissä metalliverkkosuodattimissa on hienoa, että ne ovat ajattomia ja he tarvitsevat hyvin vähän tilaa asennusta varten.

Öljykylvyn ilmansuodatin

Tämä järjestelmä on yksi monimutkaisimmista ja käyttötarkoituksista kolme pääelementtiä: vaahto- tai kuitusuodatin, öljypohja ja verkko, jotka kaikki muodostavat monimutkaisen reitin, jonka läpi ilma kulkee. Karkeammat hiukkaset ovat loukussa polun seinämiin, kun taas hienommat hiukkaset jäävät verkkoon.

Reitin kiertymisen ansiosta ilman nopeus kasvaa ja suodatuskapasiteetti kasvaa, minkä jälkeen epäpuhtaudet putoavat öljysäiliöön, joka voidaan vaihtaa. Vastineeksi siivous on monimutkaista ja kallista

Tämän tyyppistä suodatinta käytettiin laajalti 60 -luvulla, mutta myöhemmin se korvattiin halvemmalla ja yksinkertaisemmalla ilmansuodattimella tai selluloosalla. Joka tapauksessa öljynsuodatinta käytetään edelleen kilpailuajoneuvot ja niissä, joiden on suodatettava paljon ilmavirtaa, koska ne sisältävät suuria annoksia pölyä suspensiossa.

Ilmansuodatin vesihauteessa

Sen toiminta on samanlainen kuin öljyn ja sitä käytettiin laajalti 1900 -luvun kahden ensimmäisen kolmanneksen aikana, mutta sen alhaisempi hyötysuhde merkitsi sen vanhenemista ja menettämistä muille suodatusjärjestelmille.

Ilmansuodattimien tyypit muodon mukaan

Mitä tulee materiaaliin tai suodatusjärjestelmään, voimme laatia luokituksen kunkin muodon perusteella, mikä vaikuttaa myös sen tehokkuuteen ja suorituskykyyn.

 • Suorakulmainen, neliömäinen tai lieriömäinen ilmansuodatin: tämäntyyppiset suodattimet ovat yleisimpiä, joita voimme löytää nykyisistä ajoneuvoistamme, etenkin ensimmäisistä.
 • Pyöreä ilmansuodatin: vanhoissa ja / tai kaasutetuissa ajoneuvoissa on yleensä pyöreä suodatin, jonka halkaisija on 150–410 mm, vaikka kompakteja ja pieniä halkaisijoita käytetään yhä enemmän ajoneuvoissa, joilla on urheilullinen toive.
 • Kartiomainen ilmansuodatin– Tämän muotoiset suodattimet ovat tyypillisiä jälkimarkkinoille ja tarjoavat suuremman ilmavirran moottorin imujärjestelmään.

Ilmansuodattimen huolto

Sen lisäksi, että noudatamme tarkasti ajoneuvomme valmistajan ohjeita, jotka yleensä osoittavat sen vuosittaisen muutoksen tai 15 000–20 000 km-, voimme myös suorittaa muita tarkastuksia sen tilan selvittämiseksi.

 1. Tarkista, kulkeeko valo ilmansuodattimen läpi.
 2. Jos ei, ravistamme sitä varovasti löysäämään pintahiukkasia.
 3. Puhdistaksesi perusteellisemmin irrota moottoritila.
 4. Hengitä ilmaa puhaltimella vastakkaiselta puolelta siihen kohtaan, jossa suodatin vastaanottaa ilmaa moottorin sisällä.
 5. Ravista viimeistä kertaa ja puhdista suodatinkotelo.
 6. Asenna uudelleen.
 7. Jos suodatin on edelleen likainen, vaihda se uuteen.

Edut hyvästä ilmansuodattimen huollosta

Jos ilmansuodatin on likainen ja estää asianmukaisen ilman kulun, voimme ajon aikana havaita oireita, kuten tehon menetyksen, ja jos sitä ei ratkaista, tämä voi aiheuttaa vikoja muissa moottorin osissa.

Siksi ilmansuodattimen pitäminen oikeassa kunnossa tarjoaa meille seuraavat edut:

 • Oikea ilmavirta.
 • Oikea ilmansyöttö.
 • Ilmanlaatu parani 99%.
 • Parempi kestävyys korkeille lämpötiloille.
 • Vähemmän rikkoutumisriskiä.

Likainen tai vaurioitunut ilmansuodatin voi kuitenkin:

 • Lisää polttoaineen kulutusta.
 • Vähennä tehoa.
 • Sisäosien ennenaikainen kuluminen.
 • Lisää saastuttavien kaasujen ja hiukkasten päästöjä.

Oliko tästä viestistä apua?