Saltar al contenido

Mikä on lambda -anturi? Yleisimmät tyypit ja ongelmat

6 de agosto de 2021
Mika on lambda anturi Yleisimmat tyypit ja ongelmat

Nykyaikaiset ajoneuvot Niiden tehokkuus ja hienostuneisuus perustuvat elektronisten moottorinhallintajärjestelmien, kuten ohjausyksikön tai ECU: n käyttöön. Mutta jotta nämä elementit toimisivat kunnolla ja ilmaisivat täyden potentiaalinsa, on käytettävä antureita ja mittausjärjestelmiä, jotka tarjoavat tietoa useista parametreista.

Mikä on lambda -anturi?

Yksi näistä tärkeistä elementeistä on lambda -anturi, joka on vastuussa mittaa happipitoisuus niin että moottorin palamisprosessissa oleva ilman ja polttoaineseos on aina täydellinen.

Polttomoottoreiden jalostamisen myötä Lambda -anturi on saanut merkityksen anna elektronisen ohjausyksikön hallita palamista olosuhteista riippuen mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

Didaktinen selitys Lambda -anturin toiminnasta.

Tämä elementti sijaitsee ajoneuvon pakoputkessa ja määrittää lambda -kerroimen mittaamalla pakokaasuissa olevan hapen määrän. Ilma-polttoaineseoksen on täytettävä stökiometrinen suhde optimaalisen palamisen aikaansaamiseksi. Toisin sanoen, esimerkkinä bensiinimoottori, 14,7 grammaa ilmaa on poltettava jokaista grammaa polttoainetta kohti. Tämän osuuden on oltava erityisen tarkka katalysaattorimoottoreissa, muuten sen sisällä olevat hiilivedyt hapettuvat liikaa.

Jotta Lambda -anturi pystyisi mittaamaan pakokaasujen happea, on tärkeää, että se saavuttaa 340 asteen lämpötila. Tästä syystä siihen liittyy vastus, joka varmistaa sen toiminnan edellytysten täyttymisen.

Lambda -anturin tyypit ja toiminnot

Aloitamme markkinoilla olevista anturityypeistä, löydämme periaatteessa kaksi:

 • Binaarinen: kutsutaan myös kapeakaistaiseksi, se on vähemmän tarkka ja siksi myös halvempi.
 • Lineaarinen: kutsutaan myös laajakaistaksi, se mittaa tarkemmin ja on kalliimpi kuin binääri.

Lambda -anturin päätarkoitus on mitata pakokaasuissa olevaa happea, mutta sen avulla se voi suorittaa kaksi eri toimintoa.

 • Mittausanturi: anturi ohjaa hapen määrää ennen kaasujen saapumista katalyyttiin.
 • Informaatiomekanismi: kun mittaus on suoritettu, se lähettää tiedot ohjausyksikköön, jotta se voi toimia sen mukaisesti säätämällä ilma-polttoaineseosta.

Lambda -anturin ongelmat

Kuten mikä tahansa muu ajoneuvon osa, anturi voi epäonnistua tiettynä hetkenä, mikä yleensä johtaa moottorin suorituskyvyn heikkeneminen, lisääntynyt polttoaineenkulutus tai jopa epävakaa joutokäynti. Tämä johtuu siitä, että Lambda -anturin toiminta on elintärkeää moottorin toiminnalle.

Jos ilma-polttoaineseos on laiha siinä on enemmän happea, mikä vähentää kulutusta, mutta myös vähemmän tehoa ja enemmän typpioksidipäästöjä. Lisäksi räjähdysvaara (nopea ja voimakas palaminen, joka voi vahingoittaa mäntiä) kasvaa ja moottori voi jopa pysähtyä.

1628241562 986 Mika on lambda anturi Yleisimmat tyypit ja ongelmat

Päinvastoin, jos ilma-polttoaineseos on rikas, happea ei ole ja polttoaine ei pysy niin kuin pitäisi. Vaikka se tuottaa enemmän tehoa, se lisää myös kulutusta, aiheuttaa enemmän nokia pakokaasuihin ja lisää hiilidioksidipäästöjä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Lambda -anturin toimintahäiriöllä on negatiivinen vaikutus moottorin tehoon ja kulutukseen saastuttavien kaasupäästöjen tai jopa elementtien, kuten mäntien, sylinterien tai moottorilohkon, luotettavuuden lisäksi.

Paljonko lambda -anturin vaihtaminen maksaa?

Kaikista edellä mainituista syistä on kätevää suorittaa määräajoin Lambda -koettimen asianmukaisen toiminnan valvontaa, sillä näin vältetään odottamattomat kulut pitkällä aikavälillä. Muussa tapauksessa voimme nähdä, kuinka ajoneuvomme kuluttaa enemmän, ja meidät voidaan jopa joutua kalliimpaan rikkoutumiseen tai ongelmia ITV: n kanssa tai sakkoja liiallisista saastuttavista päästöistä.

Yleensä Lambda -anturin käyttöikä on noin 170 000 kilometriä ja yksikön hinta vaihtelee noin 25 euroa, ja voimme jopa valita sen vaihtamisen, jos pääsy siihen moottorissamme sallii.

Jos emme halua komplikaatioita, korjaamoon meneminen korvaamaan ne ei ole liian kallista, keskimäärin noin 250 euroa riippuen tarvittavasta työajasta.

Kuinka vaihtaa lambda -anturi?

Jos ajoneuvoon pääsee helposti käsiksi ja tunnemme olevani riittävän käteviä kannustaaksemme itse suorittamaan toimenpiteen, toimi seuraavasti:

 1. Etsi anturin sijainti pakoputkesta
 2. Pura anturi kuumana
 3. Irrota mittapistoke moottorin johdotuksesta (kiinnitä erityistä huomiota johtimien järjestykseen ja väriin)
 4. Avaa anturin runko ja irrota se
 5. Vertaa vanhaa ja uutta anturia varmistaaksesi, että ne ovat yhteensopivia
 6. Voitele anturin kierre grafiittirasvalla
 7. Asenna uusi Lambda -anturi
 8. Kierrä se pakoputken koteloon
 9. Liitä liittimet
 10. Toista toimenpide anturilla katalysaattorin jälkeen (saastumisenestolainsäädäntö edellyttää tällä hetkellä sen asianmukaisen toiminnan tarkistamista)

Oliko tästä viestistä apua?