Saltar al contenido

Mikä on lambda -tekijä? Laiha ja rikas sekoitus

31 de julio de 2021
Mika on lambda tekija Laiha ja rikas sekoitus

Lambda -tekijä määrää ilman ja polttoaineen suhteen joka on sekoitettava sylinteriin optimaalisen palamisen saavuttamiseksi Otto -moottorissa. Tätä tekijää edustaa kreikkalainen kirjain «λ» ja sitä verrataan seoksen stökiömetrisiin osuuksiin.

Mikä on stökiometrinen suhde

Sitä kutsutaan myös stoikiometriseksi seokseksi, se on ihanteellinen ilman ja polttoaineen suhde palamiseen tehdään mahdollisimman tehokkaasti. Tämä suhde mitataan painona, ei tilavuutena, yleensä grammoina.

Riippuen polttoaineesta, johon viittaamme, stökiometrinen suhde on seuraava:

  • Bensiinimoottori: 14,7 osaa ilmaa jokaista bensiiniosaa kohti.
  • Dieselmoottori: 14,5 osaa ilmaa jokaista dieseliä kohden.
  • Etanolimoottori: 6,7 osaa ilmaa jokaista etanolia kohden.
  • Nestekaasumoottori: 15,63 osaa ilmaa jokaista nestekaasun osaa kohti.
  • CNG -moottori: 17,4 osaa ilmaa jokaista paineistettua maakaasua kohden.

Lambda -anturi Sen tehtävänä on mitata ja valvoa, että palamiseen sylinteriin saavuttava seos on riittävä käytetylle polttoaineelle.

Laiha ja rikas sekoitus

Kun lambda -kerroin on suurempi kuin 1 eli ilman ja polttoaineen osuus on suurempi kuin stökiometrinen osuus, sitä kutsutaan vähärasvainen sekoitus. Tässä tapauksessa moottori käyttää vähemmän polttoainetta kuin ideaali ja kuluttaa vähemmän sen lisäksi, että se päästää vähemmän hiilivetyjä ja hiilimonoksidia.

Toisaalta saavutetaan vähemmän tehoa, vapautuu enemmän typen oksideja ja taipumus räjähdykseen (nopea ja voimakas palaminen, joka voi vaurioittaa mäntiä). Myös katalysaattorit eivät ole yhteensopivia vähärasvaisen seoksen kanssa.

1627728953 369 Mika on lambda tekija Laiha ja rikas sekoitus

Päinvastainen tapaus on rikas sekoitus, jossa on enemmän polttoainetta. Se tarjoaa enemmän tehoa ja vääntöä, mutta myös kuluttaa enemmän ja lisää saastuttavien kaasujen päästöjä. Kuten laiha, tämäntyyppinen seos ei ole yhteensopiva katalysaattorimoottoreiden kanssa.

Seoksen säätäminen olosuhteiden mukaan

Kun käynnistämme ajoneuvomme moottorin kylmänä, järjestelmä säätää seoksen niin, että se on rikas ja mahdollistaa selkeän kiihtyvyyden. Toisaalta, kun haluat kuluttaa vähemmän, kun moottori on jo saavuttanut optimaalisen lämpötilan, sinulla on taipumus säätää seos laihaksi. Samoin kun pidämme auton pysäytettynä joutokäynnillä, yleinen sääntö on rikastuttaa seosta voittaa helpommin moottorin sisäisen kitkan, jota pyörien pyöriminen ei auta.

Tekninen kehitys

Aiemmin kaasuttimissa seosta säädettiin tukehtua tai rikastin seoksen säätämiseksi moottorin lämpötilan mukaan. Sähköisen ruiskutuksen tulo on kuitenkin mahdollistanut prosessin automatisoinnin ja tarkkuuden, jota ohjausyksikkö tai ECU ohjaa nyt.

ECU käyttää tietoa antureista erityisesti kierrosta minuutissa, imuilman virtaus, jäähdytysnesteen lämpötila ja kaasuventtiilin asento.

Kun katalyytti lisättiin moottoreihin, tuli välttämätöntä pitää lambda -kerroin arvoissa hyvin lähellä 1: tä, jotta saavutettaisiin moottorin suurin suorituskyky ja mahdollisimman pieni saastuttavien päästöjen prosenttiosuus.

Oliko tästä viestistä apua?