Saltar al contenido

Onko HVO tulevaisuuden polttoaine?

29 de julio de 2021
Onko HVO tulevaisuuden polttoaine

Kuvittele, että täytät ajoneuvosi säiliön käytetty ruokaöljy. Kyllä, puhumme öljystä, joka kerääntyy puhtaille pisteille kotiruoan jälkeen. Tai se, jota he käyttävät hotelliteollisuus, ravintolat ja churrerías. Vaikka se on vielä hyvin alkuvaiheessa, jotkut autot ja kuorma -autot toimivat jo tämän kanssa puhdasta polttoainetta. Vetykäsitelty kasviöljy (HVO) on uusiutuvista lähteistä peräisin oleva biodiesel että joissakin Baltian ja Skandinavian maissa se on alkanut jalansijaa automarkkinoilla.

Sen edut ovat lukuisia. Toisaalta HVO sallii muuttaa orgaanista jätettä tehokkaasti ja kestävästi (öljyt ja rasvat, jotka tulevat keittiöstä) polttoaineena. Lisäksi se päästää jopa 90 kertaa vähemmän kasvihuonekaasuja kuin perinteinen diesel, koska vety on katalyytti.

Koska se ei sisällä happea tai rikkiä, se karkottaa vähemmän NOx- ja hiukkaspäästöjä, ja ajoneuvot käynnistyvät paremmin kylmänä. Vaikka se tarjoaa myös joitain haittoja, on monia etuja harkitse mahdollista käyttöä ei niin kaukana tulevaisuudessa.

Jotkut valmistajat ovat jo testanneet HVO: ta ajoneuvoissaan ja tulokset ovat olleet enemmän kuin tyydyttäviä. Muutama kuukausi sitten Ford testasi vetykäsiteltyä kasviöljyä 2.0 EcoBlue -moottori Transit -pakettiautoistaan. Testit osoittivat, että polttoainetta ei tarvitse kehittää ennen kuin sitä voidaan käyttää näiden ajoneuvojen moottoreissa.

Myös PSA -konserni (Citroën, DS, Peugeot ja Opel) on vahvistanut, että HVO: ta voidaan käyttää ongelmitta Euro 5 ja Euro 6 dieselmoottorit ilman muutoksia polttoaineen syöttöjärjestelmään.

Tämän uusiutuvan ja puhtaan dieselin käyttö on kehittyneempi meriliikenteessä, linja -autoissa ja kuorma -autoissa. Jotkut merkit, kuten Volvo, Mercedes-Benz ja Scania He ovat käyttäneet sitä vuosia raskaissa ajoneuvoissaan. Koska toistaiseksi kuljetusyritykset ovat raskaita HVO -käyttäjiä.

Itse asiassa tärkein HVO100: n maailmanlaajuinen valmistaja (eli puhtaasta vetykäsitellystä kasviöljystä) on Suomalainen öljy -yhtiö Neste. Yhtiö tarjoaa tämän polttoaineen puhtaassa muodossa 70 huoltoasemaa Suomessa, kuten kaikissa Baltian pääkaupungeissa (Riika, Tallinna ja Vilna), ja sen tavoitteena on lisätä tuotantoa ja sitoutumista tähän orgaanista alkuperää olevaa dieseliä seuraavina vuosina.

Mitä tapahtuu Espanjassa? Vetykäsitelty kasviöljy jo Sitä on käytetty vuodesta 2011 lähtien biodieselin tuottamiseen, mutta aina sekoitettuna auton dieseliin. ”Repsol, Cepsa ja BP tuottavat hydrobiodieseliä Espanjan jalostamoissaan. Ne tuovat öljyn raakavirtaan, ja he hankkivat seoksen, jonka he myöhemmin kaupallistavat huoltoasemillaan ”, selittää uusiutuvien energiayhtiöiden liiton (APPA) biopolttoaineista vastaava henkilö Manuel Bustos.

Toisin sanoen Espanjassa HVO100, puhdas polttoaine, ei ole myytävänä. Lisäksi suurin osa tuotetusta hydrobiodieselistä on peräisin rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyt. Käytetyllä ruokaöljyllä on enemmän jäännösroolia.

«HVO se on kallis polttoaine, koska vety on tuotantoa rajoittava tekijä, joka on vähän. Luultavasti tulevaisuudessa sillä on suurempi merkitys ”, Bustos ennustaa huomauttaa yhden tämän puhtaan polttoaineen haitoista: sen hinnan. «Investoinnit, jotka öljy -yhtiöiden on tehtävä tietyn tuotantolaitoksen luomiseksi, ovat paljon suuremmat, mikä on tärkeä este tämän tuotteen markkinoinnille», hän sanoo.

Siksi tähän mennessä lähes kaikki globaalit operaattorit valitsevat sekoita HVO dieseliin. Vaikka poikkeuksiakin on. Italiassa energiayhtiö Eni on muuttanut Porto Margheran (Venetsia) jalostamon biojalostamoksi vetykäsitellyn kasviöljyn tuottamiseksi.

Vuonna 2021 yhtiö ennakoi, että se voi prosessoida jopa 560 000 tonnia raaka -aineita vuosittain, Suurin osa elintarviketeollisuuden jätteistä, kuten käytetyistä ruokaöljyistä, kasviöljyistä ja eläinrasvoista. Vielä yksi askel kohti puhtaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta, jossa autoteollisuudella on ratkaiseva rooli.

Oliko tästä viestistä apua?