Saltar al contenido

Turvatyynyn historia: menneisyys, nykyisyys ja paljon tulevaisuutta

30 de julio de 2021
Turvatyynyn historia menneisyys nykyisyys ja paljon tulevaisuutta

Yhdessä turvavyön kanssa turvatyyny Se on yksi passiivisista suojaelementeistä, joka on pelastanut eniten ihmishenkiä liikenneonnettomuuksissa. Vyö kiinnittyy ja turvatyynyn tyynyt, ja niiden välissä ne luovat todellisen hengenpelastuksen. Mutta se kannattaa myös muistaa vyön käyttö on välttämätöntä jotta turvatyyny voi vahvistaa turvallisuutta. Muuten siitä voi tulla haitallista.

Etutörmäyksissä turvatyyny vähentää 20% – 30% kuolleisuuden riskiä, RACE -tietojen mukaan, ja se myös pienenee yksitoista% vakavimmat vammat, kuten DGT huomauttaa. Vuodesta 2006 lähtien kaikkien uusien tuotantoajoneuvojen on Euroopassa oltava lain mukaan vähintään kaksinkertaiset etuturvatyynyt kuljettajalle ja etumatkustajalle.

Heidän panoksensa näyttää pieneltä, mutta todellisuudessa se on paljon suurempi. Tutkimukset ovat jo vuosia vanhoja, ja ne viittaavat vain etuturvatyynyihin etutörmäyksissä, mikä on vahvistanut niiden tehokkuutta. Lisäksi olisi tarpeen lisätä sivut, verho, polvet, lonkat … ja lisätä onnettomuuksia. Esimerkiksi eurooppalaisen Euro NCAP -laboratorion tekemissä törmäystesteissä arvostetaan selvästi sen korvaamatonta panosta matkustajien suojaamiseen. Tämä turvajärjestelmä ei vanhene, mutta se on tarkistettava, keskimäärin ja mallista riippuen joka viides vuosi tai 120 000 ajettua kilometriä.

Jotta turvatyyny aktivoituisi, antureiden on havaittava törmäykselle tyypillinen voimakas hidastuvuus, jonka jälkeen pyrotekninen varaus vapauttaa kaasun, joka täyttää pussin. Etuturvatyyny avautuu 30 tuhannesosaan, noin nopeudella 400 km / h. Nykyaikaiset kehityssuuntaukset mahdollistavat vaihtelevan tai useassa vaiheessa täytettävän inflaation ja voivat siten sopeutua vaikutuksen vakavuuteen ja maksimoida suojan.

turvavyö, se on puolestaan ​​myös kehittynyt, vaikka se ei ehkä näytä siltä, ​​kun se kiinnitetään mihinkään autoon. Mutta kyllä: kaikkien nykyisten mallien järjestelmiin kuuluu esijännittimet, jotka kiristävät nauhaa tukeakseen kehoa paremmin törmäyksen alkuvaiheessa ja myös paineenrajoittimet, joka laskee rintaan kohdistuvan voiman ja lievittää sitä hieman törmäyksen loppuvaiheessa, jotta ei aiheuta vammoja rintaan.

Keksitty Yhdysvalloissa, parannettu Euroopassa

ensimmäiset turvatyynyt ei sovellettu autoteollisuudessa, vaan alalla ilmailu. Toisen maailmansodan aikana hävittäjälentäjät käyttivät erikoishaalareita, jotka paisuvat mahdollisen törmäyksen sattuessa tai kelluvat vedessä hätäroiskeen jälkeen.

turvatyyny asetetaan kaikkiin neljään pyörään taistelun jälkeen. Yhdysvaltojen taloudellinen nousuvauhti sai automyynnin nousemaan huimasti, mikä rohkaisi Detroitin kolmea suurta valmistajaa – General Motorsia, Fordia ja Chrysleria – investoimaan uusiin teknologioihin tulevien ostajien houkuttelemiseksi.

50-luvulla tuli innovaatioita, kuten ohjaustehostin, turvavyö, jarrutehostin, automaattivaihteisto tai ilmastointi. Aivan tasalla, sisään 1952, Yhdysvaltalainen insinööri John Hetrick patentoinut turvatyynyn, joka on määritelty «ajoneuvoturvapehmusteiksi». Vaikka hän tarjosi keksintöään eri tuotemerkeille, he hylkäsivät sen, mutta alkoivat pian suorittaa omia testejä.

Tarve a välitön inflaatio ratkaisi sen 1967 insinööri Allen Breed omiensa kanssa sähkömekaaninen anturi, avain ensimmäisten turvatyynyjen kehittämisessä. Valmistajat jopa ehdottivat turvatyynyn käyttöä turvavyön vaihtoehtona, mutta he havaitsivat, että se ei ollut mahdollista ja lisäksi lapset eivät pysähtyneet kovin hyvin, jos tämä laite aktivoitiin.

1627631574 754 Turvatyynyn historia menneisyys nykyisyys ja paljon tulevaisuutta

Oldsmobile Toronado vuodelta 1973, ensimmäinen kaupallinen sovellus.

Joka tapauksessa Ford otti askeleen eteenpäin ja lisäsi vuonna 1971 turvatyynyn joihinkin Mercury- ja Lincoln -tuotemerkkiensä yksiköihin.. Ja sisään 1973 käynnisti ensimmäinen auto tällä laitteella, Oldsmobile Toronadolla, jonka hän varusteli jättimäisillä pusseilla, jotka otettiin käyttöön ja täytettiin matkustajien pään, vartalon ja polvien suojaamiseksi. 1000 kappaletta saatiin myyntiin a 250 dollarin lisämaksu.

Turvatyyny ei kuitenkaan vieläkään vakuuttanut autoteollisuutta, koska sen käyttöönoton säätelemiseksi ei ole riittävästi elektroniikkaa. Ja se oli eurooppalainen tuotemerkki, joka loi ensimmäinen todella tehokas turvatyyny ja luotettava. Sisään 1981, Daimler toi markkinoille Mercedes S-luokan turvatyynyn, joka kykenee täyttymään alle 30 millisekunnissa törmäyksen jälkeen. Tämä tekniikka ei kuitenkaan saavuttanut ostajia: vuonna 1992 vain 2% Euroopassa rekisteröidyistä autoista he kantoivat turvatyynyjä.

autojen historiaa

1981 Mercedes-Benz S-sarjan Coupé: ensimmäinen moderni turvatyyny.

Mutta valmistajat jatkoivat innovaatioita. Volvo patentoi sivuturvatyyny sisään 1994 ja integroi sen 850 -istuimen selkänojaan. 1996 ensimmäinen ilmestyi polven turvatyyny, sekä Kia Sportage (Yhdysvalloissa) että Toyota Avensis (Euroopassa). Ford esitteli vuonna 2009 turvatyyny, turvavyö, joitain sen malleja (kuten Mondeo) ja muita merkkejä, kuten Toyota, Lexus ja Mercedes. Samana vuonna Volvo iski jälleen ensimmäisellä jalankulkijan turvatyyny, sijaitsee V40: n kannessa.

Turvatyynyjen tyypit

Tekninen kehitys on antanut autonvalmistajille mahdollisuuden kehittää erilaisia ​​turvatyynyjä. Joissakin malleissa on jopa 10 erilaista turvatyynyä.

 • Etuturvatyynyt. Molemmat ovat pakollisia vuodesta 2006 ja suojaavat kuljettajaa (ohjauspyörässä) ja matkustajaa (kojelaudalla). Ne aktivoituvat yleensä nopeuksilla yli 30 km / h.
 • Sivuturvatyynyt. Ne sijaitsevat istuimien sivussa tai ovipaneelissa. Sen tavoitteena on suojella matkustajien rintakehää ja lantiota.
 • Verhoturvatyyny. Se sijaitsee katon sivuilla. Se aktivoituu yhdessä sivuturvatyynyn kanssa ja laskee verhon tavoin pään ja kaulan suojaamiseksi.

  1627631575 677 Turvatyynyn historia menneisyys nykyisyys ja paljon tulevaisuutta

  Cotina -turvatyynyt edessä ja takana sekä kuljettajalle lonkat.

 • Turvatyyny turvavyössä. Tunnetaan myös nimellä Air Belt, se on integroitu takaistuimen turvavyöhön. Se avautuu jakamaan rintaan kohdistuvan kuorman ja vähentämään rintaan kohdistuvaa painetta. Lisäksi se minimoi rinta- ja vatsavahingot.
 • Polvillaan turvatyyny. Se sijaitsee ohjauspyörän alla säären loukkaantumisten välttämiseksi.
 • Keskimmäinen turvatyyny. Yksi viimeisistä istutetuista turvatyynyistä. Hyundain julkaisemana se on integroitu kuljettajan istuimen sisäpuolelle ja aukeaa sivuttain törmäyksen sattuessa ja istuu kahden istuimen väliin. Tavoitteena on suojata kuljettajan ja perämiehen päätä iskuilta toisiaan vastaan.
 • Etuturvatyyny takaistuimille. Mercedes S-sarja on ensimmäinen auto maailmassa, jossa on tämän tyyppinen turvatyyny. Se on integroitu etuistuimien selkänojaan ja se on u-muotoinen matkustajan pään ympärille. Sen toimintaa voidaan mukauttaa lastenistuimiin, jolloin se lukkiutuu yhdessä turvavöiden kanssa, jotka ovat myös puhallettavia.

  1627631575 780 Turvatyynyn historia menneisyys nykyisyys ja paljon tulevaisuutta

  Keskimmäinen turvatyyny.

 • Jalankulkijan turvatyyny ja muut epäonnistuneet pussit. Vaihtoehto, joka on jäänyt käyttämättä. Jalankulkijoiden turvatyynyn keksi Volvo, se kiinnitettiin V40: een ja täytettiin ulkopuolelta etulasin pohjasta. Mutta sitä ei enää käytetä. Nykyään se on korvattu aktiiviset huput, jotka nostetaan ylös jalankulkijan noutamiseksi, mikä luo trampoliinin vaikutuksen kaltaisen vaikutuksen ja samalla siirtää hänet pois moottorin kovista osista, jotka ovat aivan alapuolella ja voivat olla erityisen vahingollisia.
  Toyota otti turvatyynyn matkustajien pään takaa (iQ-malli), jolla ei myöskään ollut jatkuvuutta, sekä Renaultin sukellusveneiden vastaiset turvatyynyt, jotka oli integroitu istuimen penkkiin ja jotka yrittivät estää vedenalaisen vaikutuksen. että kuljettaja voi liukua turvavyön alle.

Ne jotka tulevat

Turvatyynyllä on pitkä matka täydellisyyteen ja ajoneuvon matkustajien suojelemiseen. Nämä ovat esimerkkejä tulevasta tekniikasta.

ulkoinen turvatyyny

 • Ulkoturvatyyny sivutörmäyksille. Yritys ZF Friedrichshafen on patentoinut ulkopuolisen sivuturvatyynyn, joka vähentäisi ajoneuvossa olevien henkilöiden vammoja jopa 40% sivutörmäyksen sattuessa. Se avautuu vain 150 millisekunnissa. Se on valmis vuonna 2023.
 • Halata turvatyynyä tai halata turvatyynyä. Se on malli, joka on suunniteltu itsenäisille autoille. Se koostuu kolmesta toisiinsa yhdistetystä pussista, jotka turpoavat päässä, rintakehässä ja lantiossa. Se on asennettu auton jokaiseen istuimeen ja törmäyksen sattuessa se avautuu halaamalla matkustajaa.
 • Turvatyyny katolle. Ajoneuvot, joissa on panoraamakatto, voivat vaatia erityisiä suojaratkaisuja. Ratkaisuna Hyundai on kehittänyt erityisen turvatyynyn, joka täyttyy edestä peittäen koko ajoneuvon yläpinnan 0,08 sekunnissa maksimoiden matkustajien suojan.
 • Usean törmäyksen turvatyyny. Ehkä lopullinen ratkaisu. Turvatyyny, joka voidaan täyttää ja tyhjentää useita kertoja. Kolme kymmenestä onnettomuudesta on useita yhteentörmäyksiä. Ja näissä olosuhteissa nykyiset järjestelmät eivät tarjoa toissijaista suojaa ensimmäisen törmäyksen jälkeen. Mutta kyllä ​​tämä uusi törmäysturvatyyny.

Oliko tästä viestistä apua?