Saltar al contenido

Auton WLTP-päästökierto: mikä se on ja mikä on sen säätö

25 de noviembre de 2021
Auton WLTP paastokierto mika se on ja mika on sen saato

Jos olet viime aikoina tutustunut auton tekniseen esitteeseen, olet nähnyt kohdan nimeltä «Päästöt ja kulutus WLTP-syklin mukaan». Tässä viestissä kerromme sinulle mitä nämä neljä kirjainta tarkoittavat, joiden avulla määritetään, kuinka paljon polttoainetta uusi tai käytetty auto kuluttaa ja käytettynä, sekä kuinka paljon se kuluttaa mihin tahansa matkaan.

Mikä on WLTP-protokolla?

WLTP-sykli on kansainvälinen protokolla, joka määrittää kulutuksen ja päästöt hyväksyntää varten. Se korvasi aiemman NEDC-protokollan 1. tammikuuta 2019 ja on tätä rajoittavampi.

Kuten tiedätte, toimielinten asettamat päästörajat ovat yhä tiukempia saastumisen torjumiseksi. Aiemmin autot hyväksyttiin laboratoriossa mahdollisimman pienillä varusteilla ja nyt niiden on läpäistävä testit todellisessa liikenteessä.

Mikä on WLTP-kulutus?

WLTP-kulutus on kulutus, joka homologoi jokaisen auton. Eli se yksi näkyy teknisessä tiedotteessa ja mitataan litroina 100 kilometriä kohden. Todellinen kulutus riippuu tietysti kuljettajan taidoista ja tavoista.

wltp-sääntely

Siirtyminen NEDC-syklistä WLTP:hen aiheutti hyväksytyn kulutuksen nousun. Tämä johtui, kuten päästöjen tapauksessa, tämän pöytäkirjan realistisemmista ehdoista.

Esimerkiksi:

 • Kia Stingerin 2,0-litraisella bensiinimoottorilla NEDC-kulutus oli 6,3 litraa 100:lla ja WLTP:ssä se nousi 7,3 litraan 100 kilometrillä.
 • 2,0-litraisella BlueHDi-dieselmoottorilla varustetun Peugeot 508:n NEDC-kulutus oli 4,2 litraa, kun WLTP:n 5 litraa 100 kilometriä kohden

Yhteenvetona, WLTP-sykli on päästöjen ja kulutuksen mittausjärjestelmä, joka vaikuttaa kaikkiin markkinoilla myytäviin autoihin. Realistinen protokolla, joka on merkitty ajoneuvon tietoihin helpommin ja uskottavammin.

Miksi WLTP-protokolla on otettu käyttöön?

Kuten olemme kertoneet, WLTP-sykli mittaa auton päästöjä realistisemmin. Euroopan komissio perusteli sitä aikoinaan seuraavasti:

 1. Esitys: se on realistisempi sykli ajosyklillä
 2. Menettely: jokaisen ajoneuvon analyysi on tiukempaa
 3. Koko: ottaa huomioon auton lisävarusteet ja sen vaikutuksen kulutukseen tai päästöihin
 4. Tarkkuus: WLTP ottaa huomioon kaikki auton parametrit

WLTP-päästöjen ja kulutuksen sykli ottaa huomioon seuraavat parametrit:

 • Aerodynamiikka: autot, joissa on korkeampi ilmanvastus, kuluttavat enemmän polttoainetta
 • Vierintävastus: renkaat ainoana asfalttiin kosketuksissa olevana elementtinä vaikuttavat suoraan kulutukseen ja päästöihin
 • Paino: suurempi kilomäärä vaatii enemmän energiaa liikkumiseen

Vaikuttaako WLTP rekisteröintiveroon?

tallentaaKun se otettiin käyttöön, joihinkin jo markkinoilla oleviin autoihin tehtiin muutoksia, koska se vaikutti taulukkoon, jolla tämä korko lasketaan. Muistamme sen Rekisteröintivero on vero, joka maksetaan ostettaessa uutta tai käytettyä autoa, joka rekisteröidään ensimmäistä kertaa Espanjassa.

WLTP-syklin tiukempien rajoitusten myötä 20 % autoista siirtyi verovapaudesta 4,75 %:iin. Valtioneuvosto päätti valmistajien ja jakelijoiden pyynnöstä jäädyttää veronkorotuksen tänä vuonna vuoden 2021 loppuun, kuten tässä viestissä kerromme.

Moratorio päättyy 1.1.2022 ja veroluokat muuttuvat. Uudet autot kallistuvat, koska tiukimmat rajat vaikuttavat erityisesti siihen ryhmään, joka ei aiemmin maksanut ja nyt 121 g/km rajan ylittäessä se on 4,75 %:n kohdalla.


Siten ensi vuodesta alkaen WLTP-syklin mukainen rekisteröintiverotaulukko näyttää tältä:

 • Jopa 120 g/km: 0,00 %
 • 121–159 g/km: 4,75 %
 • 160–199 g/km: 9,75 %
 • Yli 200 g/km: 14,75 %

Oliko tästä viestistä apua?