Saltar al contenido

HVO:n uusiutuva polttoaine, mitä se on ja miten sitä käytetään

11 de octubre de 2022
1640821829 527 Viisi sahkoauton etua

Fossiiliset polttoaineet uppoavat herkkään tilanteeseen, ja vaihtoehtoisiin polttoaineisiin kannattaa panostaa. Tänään on uusiutuvan polttoaineen vuoro HVO jompikumpi vetykäsitelty kasviöljy.


Tästä HVO:sta on tulossa todellinen vaihtoehto dieselille, ja sitä markkinoidaan jo mm Suomi, Latvia, Liettua ja Viro. Tämä polttoaine saadaan kierrätetystä öljystä ja luonnonrasvoista esimerkiksi käytetystä ruokaöljystä. Se kerätään hotelliteollisuudesta ja kaupunkeihin jaetuista puhdaspisteistä.


Nämä öljyt on kemiallisesti käsitelty ja vetykatalysoitu. Tällä tavalla syntyy dieselin kaltaista biopolttoainetta. Kaavansa mukaan sitä voidaan käyttää itsenäisesti; HVO100 tai se voidaan sekoittaa vähimmäismäärään tavanomaista dieseliä.

Mitä hyötyä HVO-polttoaineesta on?

1640821829 254 Viisi sahkoauton etuaHVO ei sisällä rikkiä tai happea kemiallisessa koostumuksessaan, mikä tarkoittaa, että dieselmoottorissa poltettaessa hiilimonoksidipäästöt, NOx, ovat paljon pienemmät. Jotta saat käsityksen, HVO voi lähettää a 90 % vähemmän kasvihuonekaasuja kuin perinteinen diesel. Lisäksi sinun ei tarvitse tehdä mitään muutoksia moottoriin voidaksesi käyttää sitä.

Tämä polttoaine tuottaa tasaisemman kylmäkäynnistyksen HVO:ssa olevien eläinrasvojen ansiosta. Tällä hetkellä ainoa negatiivinen asia HVO:ssa on sen hinta.

Mitkä valmistajat sallivat HVO:n dieselmoottoreissaan?

Opas muuttamaan autosi ECOksi LPG tai CNGNykyään HVO:ta käytetään jo meri-, maa- ja lentoliikenteessä. Siksi merkit pitävät Volvo, Scania tai Mercedes-Benz ovat olleet edelläkävijöitä sen käytössä. Tästä huolimatta, Toyota on julkistanut, että sen mallit hyväksyvät jo HVO-polttoainetta moottoreihinsa.

Stellantis on myös vahvistanut sen; erityisesti BlueHDi-mekaniikassa Opel, DS, Peugeot ja Citroen. Fordomalta osaltaan myös testaa 2,0 litran EcoBlue-moottoriaan samalla Audi juuri hyväksynyt V6 TDI -lohkonsa toimiakseen HVO:ssa.

Oliko tästä viestistä apua?